Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Novinarska konferenca mag. Miloša Bizjaka

Novinarska konferenca, ki je potekala 23. aprila 2018 v Rizzatovi vili, je bila sklicana predvsem zaradi članka v Primorskih novicah. Kar nekaj zmede je bilo povzročene, ko se je v novicah pojavil članek z navedbo, da bo na državnozborskih volitvah 2018, kandidiral kandidat socialnih demokratov Tadej Beočanin, kar pa ne drži. Na volitvah bo namreč kandidiral kandidat SD - Socialnih demokratov mag. Miloš Bizjak.

Mag. Miloš Bizjak, ki trenutno opravlja delo državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, je magister obramboslovja. Na obrambnem področju deluje že od vojne za Slovenijo leta 1991, v kateri je bil udeležen tudi sam. Dva mandata je bil občinski svetnik in podžupan Občine Ajdovščina zato mu, kot pravi sam, lokalna problematika ni tuja. Na državnem nivoju je bil vodja kabineta ministrice Jelušičeve, v zadnjem mandatu (od septembra 2014) pa državni sekretar.

"Za kandidaturo na državnozborskih volitvah 2018 sem se odločil na podlagi izkušenj, ki jih imam. Tudi menim, da je čas, da bi prišel v državni zbor iz naše volilne enote enkrat za spremembo tudi poslanec leve opcije. Od prvih volitev v samostojni Sloveniji je imela zgornja Vipavska dolina vedno desne ali desnosredinske poslance. Za kandidaturo pa me navdihujejo tudi rezultati občin Ajdovščina in Vipava, ki so vsako leto boljši in ki bi jih lahko, še posebej v primeru zmage socialnih demokratov, še nadgradili."

V tem mandatu so socialni demokrati imeli pomembno vlogo v treh ministrstvih, ki so jo po besedah g. Bizjaka, uspešno odigrali. "Na obrambnem ministrstvu smo pripravili obrambno zakonodajo, ki se je zaradi razpustitve vlade ustavila v državnem zboru. Menim, da je največji uspeh te vlade gospodarska rast, ki je na zavidljivem nivoju (4,9 %). Uspešno se niža tudi brezposelnost."

Med izdelavo analize so ugotovili, da v Sloveniji, kljub veliki gospodarski rasti, še vedno živi 280.000 ljudi (približno 14 %) pod pragom revščine. Dobiček v podjetjih se je v zadnjem obdobju povečal za 70 %, plača zaposlenih pa 0,7 % neto. Iz navedenih podatkov je opazno precejšnje nesorazmerje, ki ga bodo poskušali z njihovim programom v prihodnje odpraviti. G. Bizjak je dodal, da je neugodno tudi razmerje med davki. Delo je obdavčeno z 42 %, dobiček bistveno manj. Cilj SD-ja je prestrukturiranje davkov. Delo je potrebno davkov razbremeniti, povečati pa je potrebno davke na dobiček in kapital. Najprej in enkrat za vselej pa je potrebno izboljšati zdravstveni sistem.

In kakšni so načrti za prihodnost, v primeru izvolitve?

»V prihodnosti si želim uspešen razvoj Slovenije, kakor tudi naših domačih občin; Ajdovščine in Vipave.

Za uspeh vseh je bistvena povezanost med lokalnimi skupnostmi in državo. V tem smislu lahko poslanec ali minister odigra ključno vlogo. Menim da so Ajdovci pravilno zastavili ureditev obrtnih con, izgradnjo stanovanj, prenovo mesta. Pri tem lahko pomaga tudi država. Za Vipavce lahko rečem, da se ponuja  izredna priložnost z imenom 'Da Vincijeva pot'. Gre za večji meddržavni projekt, ki bo bistveno pripomogel k zagonu turistične ponudbe v Vipavski dolini. Ne nazadnje pa je pomembno razmisliti tudi o sami reki Vipavi, ki bi lahko bila še bolje izkoriščena tako na področju turizma kot na področju kmetijske politike. Razvojnih projektov nam ne manjka, manjka njihova uresničitev in izpeljava v življenje. Ampak skupaj, povezani, zmoremo vse!"

Oglejte si tudi