Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Glasbena šola se predstavi

20. aprila je Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina pripravila dan odprtih vrat, na katerem je radovednim malčkom, šolarjem in njihovim staršem predstavila svoje delo. Skozi vrata šolske dvorane so obiskovalci vstopili v Čarobni gozd, glasbeno pravljico, ki jo je napisala učiteljica Neža Jelušič in v kateri so mladi glasbeniki pokazali čudovito in čudežno moč glasbe. Sledil je ogled šole, učilnic in instrumentov; te so otroci lahko tudi preizkusili, da bi bila njihova odločitev za vstop v glasbeno šolo lažja. Ob tem so starše zanimale tudi druge koristne informacije, ki jih želimo predstaviti v nadaljevanju.

Otroke predvsem zanima, katere instrumente v glasbeni šoli poučujemo, kako poteka pouk in koliko časa traja šolanje; starši si ob tem pogosto zastavljajo še bolj praktična vprašanja – ali je takoj potreben nakup dragega glasbila, koliko stane šolanje …

Začnimo pri najmlajših: petletni malčki se vpisujejo v program predšolska glasbena vzgoja, šestletniki pa v glasbeno pripravnico. V času trajanja teh programov otroci med drugim spoznavajo glasbila in se za instrument odločijo ob vpisu v 1. razred nauka o glasbi. Nič pa še ni zamujeno, če vaši šolarji niso obiskovali teh dveh oblik pouka. Otroci, ki bodo v prihodnjem šolskem letu obiskovali 2,. 3. ali 4. razred osnovne šole, izberejo instrument in se prijavilo k sprejemnemu preizkusu. Poučujemo violino, violo, violončelo, kontrabas, flavto, klarinet, saksofon, kljunasto flavto, fagot, trobento, pozavno, tubo, rog, bariton, klavir, orgle, harmoniko, kitaro, harfo, tamburico in tolkala. Pri večini instrumentov šolanje traja na nižji stopnji šest let in na višji dve. Pri kontrabasu in tamburici so štiri leta nižje stopnje in dve leti višje; pri orglah sta dva razreda nižje in dva višje stopnje, pred vpisom pa je potrebno opraviti štiri razrede klavirja.

K petju se vpisujejo starejši kandidati (priporočena starost je za dekleta 17 in za fante 18 let, izjemoma so lahko mlajši ob zaključeni mutaciji). Štirim letom nižje stopnje sledita dve leti višje.

Poleg programa glasba izvajamo tudi program ples. 6-, 7- in 8-letni otroci se vpisujejo v plesno pripravnico, ki traja tri leta, šolanje pri predmetu balet pa traja šest let. Pouk plesne pripravnice in baleta poteka dvakrat tedensko.

Poleg pouka instrumenta, ki se izvaja dvakrat tedensko 30 minut, učenci enkrat na teden obiskujejo pouk nauka o glasbi (45, 60 ali 90 minut). Po zaključenem 6. razredu se lahko odločijo za nadaljevanje in se vpišejo k predmetu solfeggio, ki traja dve leti. Učenci v glasbeni šoli in zunaj nje pogosto nastopajo in tudi tekmujejo, združujejo se v komorne skupine in različne orkestre. Tudi sami so poslušalci in obiskujejo koncerte v organizaciji šole in drugih institucij.

Glasbeno šolanje otrokom močno koristi pri vzpostavljanju dobrih učnih navad in kakovostnem preživljanju časa. Redno vadenje instrumenta in ukvarjanje z glasbo nasploh izboljšuje otrokove spretnosti, motoriko, zaznavanje, spomin, ustvarjalnost, veščine nastopanja in še marsikaj. Starše, ki jih skrbijo stroški, bi radi pomirili – zelo se trudimo, da glasbeno izobraževanje ne bi bilo le za premožne, ampak bi bilo dosegljivo prav vsem. Kolikor je mogoče, pomagamo tudi z izposojo instrumentov. Če si torej vaš otrok želi v glasbeno šolo, nas obiščite v živo na Cesti 5. maja 7 v Ajdovščini ali na spletni strani www.gsajdovscina.si. Tam poiščite tudi besedilo razpisa za vpis in se nam pridružite, veseli vas bomo!

Fotografije so poskusile ujeti nekaj trenutkov glasbene pravljice Čarobni gozd:


Čarobni gozd, foto: Katarina Vidmar

Čarobni gozd, foto: Katarina Vidmar
Čarobni gozd, foto: Katarina Vidmar
Čarobni gozd, foto: Katarina Vidmar
Čarobni gozd, foto: Katarina Vidmar
Čarobni gozd, foto: Katarina Vidmar
Čarobni gozd, foto: Katarina Vidmar

Povezave

GŠ Ajdovščina

Oglejte si tudi