Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Namenska pomoč ali "zrno k zrnu pogača"

Karitas vodi akcijo 'Namenska pomoč' že dobrih osemnajst let. Od samega začetka, do polnoletnosti je najprej število rednih darovalcev raslo, leta 2010 jih je bilo več kot 600, potem pa malo gor, malo dol, sedaj smo na številki 450. Če smo v letu 2001 začeli z mesečnim darom 3 Eur, se je v tem času večina darovalcev izrekla za višji znesek; tisti, ki darujejo preko trajnika ostajajo na mesečnem daru, vsi ostali pa plačajo na podlagi položnic vsake dva, tri mesece, nekateri dvakrat letno, drugi spet enkrat vse skupaj. Administrativni del, ki ga že vsa leta opravlja prostovoljka Silva je prilagojen individualni želji posameznika. Prav tako je namen pomoči prilagojen želji darovalca: za družine, otroke, ostarele, bolne, tujce. Razveseljiv je podatek, da kar 260 darovalcev obkroži namen »odločite sami«. To pomeni, da nam zaupajo, da bomo njihov dar uporabili tam, kjer je stiska največja.

In, hvala Bogu, lansko leto smo 'pridelali' največji minus pri pomoči otrokom, tako, da ni bilo pomislekov kam preusmerit zaupana sredstva.

Morda bo kdo rekel ali se za tak drobiž splača. Izziv v samem začetku je bil v duhu 'zrno k zrnu pogača' in že v samem začetku smo ugotovili, da je ta pogača težka več kot 10.000 Eur. Pa ne samo to, ljudje, ki darujejo postajajo, sicer na drugačen način, tudi sodelavci Karitas. Občutek pripadnosti in spremljanja novih stisk v širši družbi ima težo, zaradi katere se splača vztrajati.

Morda samo ena od zgodb: Ob zaključku leta se skupaj z voščilom vsakemu darovalcu posebej zahvalimo za dar, ga prosimo, da ostaja zvest še naprej, predvsem pa povemo podatke o pomoči v mreži Karitas. Tako voščilo, je skupaj s položnicami za naprej prišlo tudi na naslov zveste darovalke, vendar naslednji dan je njen sin poklical in povedal, da je mama umrla. Ko mu je bilo razloženo kaj te položnice pomenijo je odgovoril »Če je moja mama, ki je imela nizko pokojnino darovala vsak mesec, bom odslej naprej, v spomin nanjo, daroval tudi jaz«. Pa še mesečni znesek je povišal.

Odločili smo se, da akcijo Namenska pomoč poživimo in v ta namen smo pripravili lično zgibanko, ki vabi k pomoči. Zato vabimo tudi bralce Latnika, ki bi želeli postati člani družine »Namenska pomoč« da to sporočijo na karitas.koper@rkc.si ali gsm 031 393 666. Obrazec in vse kar spada zraven, bomo poslali po pošti. V kolikor bi želeli darovati le enkratni dar lahko nakažete na Karitas vipavske dekanije, Ajdovščina, Vipavska 11, TRR SI56 0475 1000 0867 279; namen: pomoč družinam v stiski.

Pet, deset ali kakšen Eur več ni veliko, vendar pogosto reši stisko sodelavcev Karitas, da ne ostanemo praznih rok, še bolj kot to pa stisko družin, otrok, starih, bolnih…in tako tudi mi postajamo sol in kvas v tej pogači s semeni sočutja in dobrote. 

Jožica Ličen

Oglejte si tudi