Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

MoPZ Vinograd prepeval v Nišu

V mesecu maju so na obisk v Vrtovin prišli predstavniki Slovenske kulturne skupnosti France Prešeren iz Niša v Srbiji. To je nevladna organizacija, ustanovljena oktobra 2004 s ciljem, da povezuje ljudi slovenskega porekla in vse, ki jim je Slovenija pri srcu. Trenutno imajo 260 članov. Cilj delovanja društva je ohranjanje tradicionalnih vrednot slovenskega naroda, učenje slovenskega jezika, ohranjanje aktivnih vezi z matično domovino Slovenijo in ohranjanje vezi med slovenskim in srbskim narodom. Pevski zbor Vinograd iz Vrtovina se je v mesecu juniju odzval na povabilo SKS France Prešeren iz Niša in tam predstavil Vrtovin in Slovenijo s pesmijo. Saj pesem vzbuja spomine in tista najtoplejša čustva, ki jih premore človek. Ljubezen do drugih, do narodov, domovin in zgodovine. Skupaj smo zapeli lepe slovenske pesmi, saj v naša srca prinesejo veselje in spodbudo. Na amfiteatru na pomolu reke Nišave je zbor Vinograd zapel nekaj domoljubnih slovenskih pesmi in srbsko pesem Tamo daleko za vse mimoidoče. To je himna o trpljenju srbskih vojakov katero prepeva srbski vojak, ki se bori za svojo zemljo.

Poleg prepevanja in druženja smo seveda dneve v Srbiji izkoristili za oglede Smedereva, Niških zanimivosti: Niške trdnjave – vojaške utrdbe iz časa Turkov, Medijane – arheološkega najdišča iz rimskih časov, spomenika kralju Karađorđeviću, Beli begove đamije, ki so Turki zgradili v 16. stoletju in Čele kule, v katero so Turki leta 1809 vzidali 952 lobanij Srbskih vstajnikov. Odpeljali smo se do Topole, kjer smo si najprej ogledali memorijalni park Oplenac z čudovitim mavzolejem kraljeve družine Karađorđević in cerkvijo sv. Đorđe, hišo kralja Petra I in kraljičinim dvorcem in bližnji kompleks objektov 'Karađorđev dvor', zgrajenega proti koncu 18. stoletja in ogledom muzeja v njem.

Zadnji dan potepanja smo namenili ogledu hriba Avala nad Beogradom in spominskega kompleksa z grobnico neznanega junaka delo kiparja Ivana Meštroviča in stolp.

Naj pesem združi vse ljudi, naj pesem združi srca vsa.

Nevenka G.

Oglejte si tudi