Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Lokavška čistilna akcija

22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga po vsem svetu praznujemo od leta 1970. Namen tega dne je, z organizacijo različnih dogodkov, delavnic, predavanj, prireditev itd., celotnemu človeštvu približati in vzpodbuditi skrb do narave in okolja. Tudi športno društvo Slano blato in Krajevna skupnost Lokavec, z vsakoletno organizacijo čistilne akcije, veliko pozornosti namenjata skrbi za okolje in ohranjanju čiste narave.

Čeprav je cel teden pred letošnjo čistilno akcijo lilo kot iz škafa, se je narava našemu dobremu namenu zahvalila s sončno prvo aprilsko soboto in nam tako omogočila, da smo dan Zemlje v Lokavcu praznovali že malce prej, a zato nič manj slavnostno in veselo. Tisti, ki nam je mar, v kakšnem okolju živimo in imamo do njega, pa tudi do sebe in drugih, spoštljiv odnos, smo se polni pomladnega optimizma, okoli 9. ure, začeli zbirati pred dvorano Edmunda Čibeja, kjer nas je že čakal Bojan Pergar, predsednik športnega društva Slano blato. Po njegovemu pozdravu in zahvali za udeležbo smo se razdelili v delovne skupine, zavihali rokave in pričeli s čiščenjem našega kraja.

Tekom akcije smo navdušeno ugotavljali, da je odpadkov bistveno manj kot pred leti, kljub temu pa smo si bili edini, da jih je še vedno preveč. Preveč je vsaka brezvestno odvržena plastenka, pločevinka, cigaretni ogorek … in preveč je že en sam posameznik, ki vztrajno in brez slabe vesti onesnažuje okolje in uničuje naravo. Po treh urah pobiranja smeti smo se, ponosni, da smo uspešno izpeljali še en ekološko obarvan dogodek, ponovno zbrali pred dvorano. Da pa to ni samo čistilna akcija, smo jo, tako kot vsako leto, sklenili s pogostitvijo, za katero je poskrbela Krajevna skupnost Lokavec. Med pogovorom in deljenjem vtisov iz terena smo ugotovili, da takih akcij sploh ne bi potrebovali, če bi vsi smeti odmetavali tja, kamor spadajo. Zato smo, do vseh, ki se še niso naučili, da je pravi prostor za odlaganje odpadkov koš ali pa kontejner in ne narava, zelo kritični. 

Organizatorja akcije, športno društvo Slano blato in Krajevna skupnost Lokavec, se vsem udeležencem akcije zahvaljujeta za tako dober odziv. Pomembno in hvale vredno je, da se vsako leto na akciji zbere lepo število krajanov, ki si prizadevajo za lepo in urejeno vas. Verjamemo, da bomo tudi v prihodnje nadaljevali s takimi in drugačnimi akcijami ter s tem poskrbeli za boljše življenje vseh prebivalcev Lokavca, obenem pa s čistim krajem vsem, ki ga obiščejo ali pa se le peljejo skozenj, sporočali o naši splošni kulturi.

Avseniki se v eni izmed svojih velikih uspešnic sprašujejo: "Slovenija, od kod lepote tvoje?". Poskrbimo, da bodo z našim odgovornim odnosom do narave in razumevanjem pomembnosti varstva okolja imeli možnost v teh lepotah uživati tudi prihodnji rodovi.

Športno društvo Slano blato

Oglejte si tudi