Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Svetovni mojstri akvarela v Ajdovščini

Mednarodni bienale akvarela Castra 2015 se bo začel v soboto, 29. avgusta, organizatorji iz Društva likovnih umetnikov severne Primorske pa le še pilijo posamezne podrobnosti, saj je program celomesečnega dogajanja že povsem dodelan. V Ajdovščino oziroma v Vipavsko dolino bodo prišli številni svetovni mojstri akvarela, pa tudi ljubiteljski slikarji, ki bi se radi izpopolnili v tej priljubljeni zvrsti likovne ustvarjalnosti.
»Imam dober občutek, da pišemo zgodbo o uspehu bienala akvarela, vsaj takšne so povrtane informacije in odzivi med slikarsko srenjo,« pravi predsednik društva Vladimir Bačič. »Ko smo lani začeli uresničevati zamisel o bienalu akvarela v Ajdovščini, si niti predstavljali nismo, kaj vse nas čaka, kako kompleksna je lahko organizacija mednarodnega bienala, kako zahtevna je vsa ta logistika. Toda kar posrkalo nas je in naša udarna skupina petih je po tisočih in tisočih urah prostovoljnega dela uspela pripraviti vse potrebno, upam vsaj, za zelo odmeven dogodek. Spodbujalo nas je tudi to, da nas podpira ajdovska občina in da se v Ajdovščini nasploh čuti do kulture pozitivna klima.«

Prav vpetost v okolje je pomembna pri tako zahtevni organizaciji, kar je izpostavil tudi Aleksander Bassin, predsednik žirije, ki je med veliko množico prijavljenih odbrala najboljše in določila nagrajence; večina jih bo v Ajdovščino tudi prišla, celo iz Indije. Tako bodo prenočitvene zmogljivosti po dolini zapolnjene s slikarji od vsepovsod. »Upam, da bodo tudi gostinci in drugi ponudniki nekaj dobili s prireditvijo,« pravi izvršni direktor bienala Castra Franc Golob. »Tudi ta gospodarski vidik smo zasledovali, da okolje nekaj z nami pridobi in ker smo vinska dežela, je naša naloga, da jo tudi skozi dogodke primerno promoviramo.« Tako so nekateri vipavski vinarji na čelu z vipavsko kletjo svoja najboljša vina opremili z etiketami, na katerih so upodobljeni nagrajeni akvareli. Ta vina bodo točili na protokolarnih dogodkih, bodo pa tudi v prodaji kot spominska polnitev.

»Torej nismo bili uspešni samo v tehnično organizacijskem smislu, pač pa tudi z marketinškim pristopom. Upam, da bodo udeleženci iz doline odšli z dobrimi vtisi in v svet preko spletnih omrežij pošiljali o nas pozitivna sporočila.«

Vsi trije govorci na priložnostni tiskovni konferenci v Lokarjevi galeriji tudi soglašajo, da je zanimanje za akvarel v zadnjem času vse večje, po Bassinovem mnenju pa se je ta likovna zvrst iz obdobja eksperimentiranja vrnila k figuraliki. V bistvu je akvarel po svetu precej drugačen, kot velja za naše 'šolsko' prepričanje, z bienalom v Ajdovščini pa bomo dobili vpogled v svetovne trende. Tako so organizatorji 700 slikarjev iz 54 držav, ki so se na natečaj prijavili, razdelili v več skupin – od krajin, portretov, tihožitji do eksperimentalnih zadev – pač glede na način, kako se ustvarjalci likovno izrazijo. To bo seveda najbolj vidno na razstavi sprejetih in nagrajenih del po ajdovskih galerijah, pa tudi med samim ustvarjanjem, saj se bo veliko dogajalo tudi na prostem, ko bodo umetniki po Vipavskem na papir prelivali svoje impresije. Prav papir je zelo pomemben element akvarela in veliki proizvajalci papirja bodo s svojimi raznovrstnimi izdelki tudi prišli v Ajdovščino.

Tehnika akvarela naj bi se začela v Egiptu pred več kot dva tisoč leti, če se upošteva zgolj slikanje z vodo in pigmenti, vendar je pri tem pomemben še tretji element – namreč nosilec. Na kitajskem so najprej slikali na svilo, od izuma papirja naprej pa se akvarel pač povezuje s papirjem.

Ajdovščina bo prestolnica akvarela cel mesec. Različni dogodki se bodo vrstili ob koncih tedna, tudi simpozij na temo akvarela, zavesa čez dogajanje pa se bo spustila 30. septembra. 

Oglejte si tudi