Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Slovenski narodni dom v Trstu in gledališki umetnik Stane Raztresen

Te dni smo mnogo slišali o požigu Narodnega doma  v Trstu in o njegovi vrnitvi slovenski skupnosti v Italiji. Spomnimo se, da je v Trstu od leta 1945 do upokojitve deloval tudi ajdovski rojak Stane Raztresen.

Rodil se je leta 1913 materi Mariji Feigelj  - šivilji iz Gregorčičeve ulice in očetu Ivanu. V Ajdovščini je obiskoval osnovno šolo, gimnazijo, solo petje, balet in dramatiko v Ljubljani. Prvo redno  zaposlitev je kot igralec dobil v Ljubljani 1937/38. Do leta 1945 je bil tudi član ljubljanskega gledališča. Jeseni 1945 je odšel v Trst k takratnemu SNG za tržaško ozemlje in ostal do upokojitve. Rad je prihajal domov in ker se je poročil s Silvo Brajevo iz Šturij,  smo ga veliko  videvali v Ajdovščini.                     

Odigral je veliko zahtevnih vlog. Nastopal je tudi na radiu Trst A. Pripravljal je veliko recitalov po šolah, zrežiral več kot sto celovečernih  amaterskih  gledaliških prireditev. Kljub zahtevnemu delu v gledališču, je svoj prosti čas rad  posvečal društvom, kjer je z nasveti in z igralsko izkušenostjo ter z odličnim poznavanjem govorne tehnike, vlival našim amaterskim skupinam  ljubezen do slovenskega jezika, jim  dajal poguma in bodril pri delu. 

Spominjam se Raztresenovih večerov 1968/69  v okviru slovenskih balad in romanc od Prešerna, Gregorčiča, Kosovela do Župančiča. Pripravil je 'Ogrlico poezije', ki prav zaradi preprostosti pesmi razodeva globino narodove duše.

Prejel je umetniško prvomajsko nagrado 1965,  Severjevo nagrado 1974 in nagrado Prešernovega sklada 1975. 

Majetka Bogataj   

Oglejte si tudi