Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
24°C
6°C
JUTRI
25°C
5°C
Deli
9129

Primorci beremo

Bralni projekt za odrasle, ki združuje ljubitelje slovenske besede devetih primorskih knjižnic, je uspešno zaključil svoje enajsto leto. Kar 987 Primorcev na tej in na oni strani meje je letos prebralo 8.670 knjig.
Ponujeno branje slovenskega leposlovja je zraslo v nepogrešljiv kažipot k obsežneješemu, radovednemu raziskovanju in zanimanju za domača literarna dela, v branju katerih se bralec srečuje z že uveljavljenimi avtorji kot tudi z deli mlajše generacije slovenskih piscev pa tudi avtorji prvencev.
Tudi letos so se bralci vseh enot Lavričeve knjižnice (Ajdovščina, Vipava, Podnanos, Dobravlje in potujoča knjižnica) v velikem številu odzvali na povabilo knjižničark in knjižničarjev in pridno posegali po predlaganih avtorjih in njihovih delih. Vključili pa so se tudi stanovalci Doma starejših občanov v Ajdovščini, Centra starejših Pristan v Vipavi in uporabniki dnevnega centra ŠENT. Branju se je pridružilo kar 154 bralcev, 140 jih je projekt tudi zaključilo. To pomeni, da so od 20. aprila do 11. novembra prebrali vsaj šest knjig izbranih slovenskih avtorjev, od tega pet proznih del in eno pesniško zbirko. Vsega skupaj so prebrali 1349 slovenskih leposlovnih knjig.
Projekt smo zaključili s slovesno podelitvijo priznanj in knjižnih nagrad. Letošnja gostja je bila pisateljica, filozofinja in kritičarka Mojca Kumerdej, ki je za roman Kronosonova žetev februarja letos prejela nagrado Prešernovega sklada, roman pa se je uvrstil tudi v ožji izbor kresnikovih nagrajencev. Ker roman opisuje čas šestnajstega stoletja, to je čas reformacije oziroma kasneje protireformacije, se je pogovor z avtorico, ki ga je vodila Ivana Slamič, ujel tudi v dogajanje ob 500-letnici reformacije, ki smo ga z različnimi dogodki obeležili tudi v naši knjižnici.
Z mislimi smo že v naslednjem letu, zato vas že sedaj vabimo, da se z branjem leposlovja slovenskih avtorjev pridružite veliki družini naših bralcev in bralk v projektu Primorci beremo 2018.
Zdenka Žigon

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi