Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Kdo so bili in so prebivalci Prešernove ulice - 3

Prav gotovo je stavba Turistično informacijskega centra na najboljši lokaciji na Prešernovi ulici. Zelo lepo adaptirano pročelje stavbe, ki je sicer v zasebni lasti. Lastniki so potomci zelo uglednega in cenjenega krojaškega mojstra Ivana Kertelja, poročenega s Pavlo Kompara iz Lokavca.

 Svojo skupno pot sta začela na Lavričevem trgu v hiši Štefnčkovke/Kalin, sedaj Škvarč/. Po nakupu stare male stavbe s hlevom in vrtom na Prešernovi sta začela z dozidavo in adaptacijo do današnjega videza. Uredila sta veliko krojaško delavnico in malo trgovino predvsem za moške. Gospod Kertelj je kot zelo sposoben modni krojač slovel celo daleč v Furlanijo. Pri njem se je izučilo veliko število šivilj in krojačev, na sezonskem delu pa se je zvrstila cela vrsta domačinov. Gospod Ivan je slovel kot uspešen, pa tudi skromen in pošten obrtnik.

Zanimivo, da je mnogo takratnih ajdovskih fantov iskalo življenjsko spremljevalko prav pod Čavnom . Tako tudi Ivan. Z Lokavčanko že omenjeno Pavlo se jima je rodilo pet otrok. Prvi Ivo, gradbeni inženir za nizke gradnje, je po končani fakulteti deset let služboval v Argentini. Poročen je bil z Benečanko, ki je odlično govorila slovensko. Naselila sta se v Padovi in tu živela do smrti. Drugi sin, Bogdan, je naredil pomorsko srednjo šolo in živel na Reki. Stojan, inženir kemije, je živel Združenih državah Amerike. Hčerki sta bili dve, Majda in Cvetka kot najmlajša, ki živi na  Reki.

Po nacionalizaciji, razlastitvi imetja in obrtništva v takratni Jugoslaviji se otroci niso več vrnili v domovino, čeprav so s svojimi družinami vse do pozne starosti hodili v rodno Ajdovščino na obiske.

Marjetka Bogataj

Oglejte si tudi