Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Kako spodbujati otrokovo radovednost?

Starši želimo, da bi bili naši otroci v šoli kar najboljši. Želimo, da bi bili tudi v življenju kar najbolj uspešni. V pomoč za opismenjevanje otrok so pedagoški strokovnjaki pripravili posebne programe za razvoj tako imenovane družinske pismenosti. Eden takih programov je tudi študijski krožek za mlade starše Beremo v naročju staršev, ki ga enkrat na leto že vrsto let pripravljamo v Lavričevi knjižnici.

V sodobni družbi se pismenost vse bolj označuje kot spretnost, da lahko posameznik dovolj hitro bere, razume, kar bere, piše in računa in da za svoje potrebe obvladuje najrazličnejše pisne vire. Za aktivno sodelovanje posameznika v družbi je vedno bolj pomembna razvita bralna pismenost, ki vključuje branje, razumevanje prebranega in ovrednotenje. Pa najsi bo to knjiga, članek v časopisu ali pa navodilo za uporabo neke naprave ali izpolnitev zahtevanega obrazca. Otrokov razvoj pismenosti je večplasten, sega od rojstva dalje, vedno pa začne v družini. V študijskem krožku Beremo v naročju staršev seznanimo starše, kako pri otroku z igro razvijamo tiste aktivnosti, ki so primerne za zgodnji razvoj spretnosti, potrebnih za pisanje, in tudi predmatematičnih spretnosti.

Krožek je namenjen spoznavanju prvih korakov v svet pravljic in slikanic, v glasbeni, likovni in gledališki svet. Kako napraviti te prve korake, so predstavile različne pedagoginje. Osnova je seveda jezik, saj je najpomembnejše orodje našega sporazumevanje in sodelovanja z drugimi. Logopedinja Hermina Bavčar je predstavila razvoj govora pri otroku in mladim staršem ponudila vrsto praktičnih nasvetov, kako otroku pomagamo do pravilnega izgovora. Likovna pedagoginja in ilustratorka Silva Karim je predstavila razvoj otrokovega likovnega izražanja in kako ga spodbujamo. Glasbena pedagoginja Bernarda Paškvan je mlade starše z malčki povabila v čudoviti svet glasbe. Novost letošnjega programa je bilo srečanje z gledališko igralko Natašo Konc Lorenzutti, ki je predstavila prve korake v svet gledališča in predstav, torej kako otroka, in sebe, pripravimo na doživljanje gledališke predstave.

Ogledali smo si tudi štiri DVD pod skupnim naslovom Z igro do pismenosti, ki vključujejo kratke filme: Kaj lahko družine storimo za pismenost svojih otrok, Povej mi zgodbo, Naš malček šteje in Moje prve črke.

Naš krožek je tudi priložnost za srečanje z drugimi starši, s katerimi lahko izmenjate izkušnje in spoznanja.

Za zaključek pa vas v sredo, 10. decembra, ob 18.30, skupaj z Zavodom za razvoj waldorfskih šol in vrtcem Zlata ptica vabimo v Lavričevo knjižnico v Ajdovščini na predavanje waldorfskega pedagoga Godija Kellerja z naslovom Umetnost prebujanja radovednosti. Predstavil bo tudi svojo knjigo S srcem v šoli: učbenik pedagogike za starše.

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi