Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Japonska z evropskimi očmi / Japonska danes XIV

Odprtje: petek, 13. junij 2014, ob 20. uri v Pilonovi galeriji
Japonska z evropskimi očmi / Japonska danes je obsežen mednarodni fotografski projekt, ki ga Zavod EU – Japan Fest organizira v sodelovanju z evropskimi prestolnicami kulture od leta 1999. Doslej je pri projektu sodelovalo petdeset mednarodno uveljavljenih evropskih ustvarjalcev, ki so obiskali dvaintrideset od skupno sedeminštirideset japonskih prefektur. Fotografi vsako leto ustvarjajo v drugi prefekturi in skušajo v fotografski objektiv ujeti tako podobe tradicije kot tudi utrip sodobne Japonske. 

Glavni namen dolgoročnega projekta je krepitev mednarodnega sodelovanja med Evropsko zvezo in Japonsko. Razstave so namreč najprej na ogled v evropskih prestolnicah kulture, nato krožijo po Evropi, na koncu pa dobijo svoje stalno mesto v japonskih prefekturah, kjer so posamezni avtorji ustvarjali. Takšen razstavni koncept po eni strani omogoča, da nam evropski fotografi s svojimi cikli približajo deželo Daljnega vzhoda, njeno kulturo, običaje in vsakdanje življenje. Japonci pa lahko svojo lastno državo spoznajo z drugega vidika – preko pogledov evropskih ustvarjalcev.

Leta 2012, ko sta bili evropski prestolnici kulture Maribor in Guimarães, je kuratorka Mikiko Kikuta, ki vodi projekt zadnjih deset let, k sodelovanju povabila kot prvega Slovenca Novomeščana Bojana Radoviča in portugalskega fotografa Joséja Pedra Cortesa. Ustvarila sta edinstven 'portret' prefekture Toyama, ki leži v centralnem delu otoka Honšu in je obdana na eni strani z Japonskim morjem, na drugi z Japonskimi Alpami.

Razstava Japonska z evropskimi očmi / Japonska danes XIV je bila konec leta 2012 razstavljena v Vetrinjskem dvoru v Mariboru, od letošnje jeseni pa bo na ogled v japonskem mestu Himi.

Bojan Radovič je spoznaval tujo kulturo v obmorskem mestu Himi, od koder se odpira čudovit pogled na zasnežene gore, ki ga domačini imenujejo mirage (zračni privid). Po tem pogledu, ki je eden od glavnih elementov oblikovanja krajevne identitete, je avtor cikel tudi poimenoval (Mirage). Vendar serija ni enoznačna, ampak vključuje več žanrsko povezanih sklopov: poleg pejsažev, na katerih je osrednji motiv mirage, še portrete domačinov in Japonk v tradicionalnih oblačilih ter topografske podobe, ki so odraz sodobne globalizirane družbe. Radovič je torej v ciklu združil podobe sodobnega življenja in specifične lokalne kulture, s čimer je učinkovito naglasil eno od temeljnih karakteristik mesta Himi, v katerem se tradicionalna in novodobna kultura tesno prepletata.

José Pedro Cortes je ustvaril serijo fotografij The hours after noon v mestu Toyama. Za osrednji motiv fotografske pripovedi si je izbral žensko figuro, ki ga zanima predvsem z vidika raziskovanja posebnega odnosa med modelom in fotografom. Cikel vključuje poleg ženskih podob še posnetke vsakdanjih predmetov in uličnih prizorov, vendar deluje kljub raznolikosti fotografskega gradiva skladno in uravnoteženo. Po eni strani zato, ker je Cortes posnetke mojstrsko povezal v zgodbo o preprostem življenju povprečnih prebivalk Toyame. Po drugi strani pa zaradi avtorjevega izvirnega prenosa lastnih občutkov in doživetij v fotografske podobe.

Biografiji

Bojan Radovič, rojen leta 1960 v Novem mestu, je priznan slovenski fotograf. Diplomiral je na Fakulteti za umetnost in oblikovanje v Swanseaju (Wales) v Veliki Britaniji. Skupaj s Jovom Grobovškom in Sašom Fuisom je leta 1979 v Novem mestu ustanovil fotogalerijo »Pri Slonu«. Je tudi soustanovitelj in vodja Fotogalerije Novo mesto. Leta 2005 je ustanovil zavod Hiša fotografije. Svoja dela je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot v tujini.

José Pedro Cortes je bil rojen leta 1976 v Portu na Portugalskem. Fotografijo je študiral v Lizboni na Ar.Co, leta 2004 pa je magistriral na Kent Institute of Art and Design v Rochestru v Veliki Britaniji. Po treh letih bivanja v Londonu se je leta 2005 vrnil na Portugalsko, kjer je v Portu pripravil prve samostojne razstave. Med pomembnejšimi mednarodnimi projekti velja omeniti predstavitev na Photo London – Emerging Artists Presentations (2006) in sodelovanje pri projektu European Photo Exhibition Award (2012) na temo evropskih identitet.

Razstava, katere kustosinja je Nataša Kovšca, je v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled do 4. julija 2014.

Oglejte si tudi