Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Figaro bo 'bril' na Policah

Zdravko Perger, lokavški operni pevec, si tudi v pokoju ne da miru. Ob svoji 60 – letnici si je omisli še en spektakel, ki se bo zgodil v Ajdovščini tik pred novim letom, v nedeljo, 28. decembra. To bo operna predstava Seviljski brivec.
Ena najbolj znanih in priljubljenih oper Seviljski brivec Gioacchina Rossinija se bo zgodila na velikem odru, ki ga bodo postavili v športni dvorani na Policah. Perger je zbral zanimivo zasedbo že prekaljenih opernih solistov in jim dodal nekatere domače ustvarjalce. Sam bo predstavo tudi režiral, nastopil pa bo tudi v vlogi navihanega brivca Figara – saj poznate njegovo najbolj znano arijo, ko poje 'Figaro sem, Figaro tja …' Figara je Zdravko prvič pel v ljubljanski operi pred približno 25 –imi leti in tedaj je tudi odprl podjetje z imenom tega priljubljenega lika – Figaro d.o.o., preko katerega organizira razne glasbene dogodke 'večjega formata'.

Pri tokratnem Seviljskem brivcu gre za koprodukcijo s festivalom Operainpiazza iz Oderza v Italiji, kjer sta bili letos že dve predstavi, na trgu in v dvorani, ki si ju je ogledalo 2.500 ljudi. Zdravko je v Oderzu pel drugo vlogo in sicer Fiorella (na fotografijah). Orkester je vodil Simon Krečič, sicer umetniški vodja mariborske opere, ki bo dirigentsko paličico držal tudi na Policah. Mimogrede, Krečičeve korenine so v Vrhpolju.  

»Podobno kot že pri Gorenjskem slavčku sem k predstavi povabil izvajalce in našega lokalnega okolja, s tem se predstava lažje poistoveti s tukajšnjim občinstvom. Ne nazadnje je Vipavska dolina stalen vir imenitnih pevcev, s katerimi se tradicionalno napajajo osrednja slovenska glasbena scena,« pravi Zdravko. Zboristi bodo tokrat člani moškega zbora Napev iz Batuj, od koder prihaja tudi Luka Vetrih, ki bo pel Fiorella in bo to zanj prvi operni nastop. Luka obiskuje glasbeno šolo Vinko Vodopivec v Ajdovščini, kjer ga petja poučuje Pergerjeva hči Katarina, ki bo na Policah nastopila v vlogi Rozine. Na odru se ji bo kot Berta pridružila še Barbara Sorč, stomaških korenin, pa Ajdovec Damjan Škvarč kot stražmojster, ljubitelji nogometa pa bodo v nepevski vlogi notarja lahko prepoznali uspešnega nogometnega trenerja Tomaža Kavčiča, ki mu je, po Pergerjevih besedah, nastopanje na odru konjiček.

Ob Pergerju bodo glavne moške like odpeli še Franc Javornik, Andrej Debevec in Tomaž Štular, igral bo Komorni orkester Ljubljana. Opera bo seveda v slovenskem jeziku. Poleg glasbene poslastice Perger obljublja tudi za oči razkošno sceno in bogate kostume.

rl, foto Carlo Bugna

Oglejte si tudi