Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
14°C
JUTRI
15°C
10°C
Oceni objavo

Društvo Norma7 navdihnjeno v pomlad

                                                             ampak

                                                             kje je tista iskrica?

                                                             kje je tista iskrica

                                                             s katero skupaj sva neskončna?

                                                                 (Evelin Bajc)

Prva marčevska 'kulturnica' Društva Norma7 je bila namenjena vsebinam, ki  bodo vse leto napolnjevale naša mesečna  ̶  občasno tudi tedenska  ̶  druženja v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina, v rahlo zamaknjeni sobi čajnice na Placu, v vedno prijetnem Lokarjevem drevoredu, na Brjah ali na zanimivem kulturnem dogodku v Ajdovščini. Tako smo naslednjo 'kulturnico' nadaljevali v Dvorani prve slovenske vlade in si skupinsko ogledali  biografski film Mati Cabrini. Film prikazuje življenje svete Frančiške Cabrini, ene najvplivnejših oseb na prelomu 20. stoletja, ki je postala mati italijanskih izseljencev in se borila za tiste na robu takratne  družbe.

Svetovni dan poezije smo pozdravili s prebiranjem poezije. Člani Dramske skupine Norma7, Majda Birsa, Cecilija Bratina, Radovan Lango so prebirali poezijo Ferija Lainščka, Zdravka Kaltnekerja, Vande Žvanut, Ane Rustja, Mihaele M. Tihelj, Darinke Slanovec, Ljubice Jančar, Marjetke Smrekar in Benjamina Žnidaršiča. Evelin Bajc, letošnja maturantka Škofijske gimnazije Vipava, je večerno bralno druženje obogatila s svojo poezijo mladostniškega razmišljanja, filozofsko obarvanimi vprašanji o namenu in smislu življenja ter o sami minljivost kot sestavnemu delu bivajočega. Evelin se je tokrat prvič javno predstavila kot avtorica pesniških besedil.

V Ajdovščini že razstavljeno likovno razstavo, ki jo je avtorica Mihaela M. Tihelj dopolnila s ciklom portretov, je Društvo Norma7 29. marca predstavilo stanovalcem in zunanjim obiskovalcem Doma upokojencev Nova Gorica. Razstavo poimenovano Jaz pa vem za srečo je pospremil imenitno sestavljen in izveden literarni recital Kosovelove poezije, s katerim se je v Goriški regiji prvikrat predstavila Literarna skupina Doma na Krasu pod mentorskim vodenjem Karmen Jerance. Posebno navdušenje in priznanje so obiskovalci prireditve namenili radosti in optimizma polni poeziji novega stanovalca Slavka Merviča, ki se je pisanje verzov lotil šele po prihodu v svoj novi dom.

Društvo Norma7 je v okviru dolgoletnega  društvenega projekta 'Pišimo in ustvarjajmo skupaj' objavilo XII. literarno-likovni natečaj 'Stara šolska torba'.

»Šolska torba. Mogoče skrbno spravljena ali že davno zavržena, vendar fotografsko zabeležena v vašem spominu. Predlagana tema ponuja možnost, da  obudite  spomine na šolska leta, leta odraščanja, ugibanja in iskanja odgovorov o vsem kar obdaja mladega človeka.« Natečaj vabi k sodelovanju ustvarjalce in njihove mentorje vseh regij, ki ustvarjajo individualno ali v skupinah,  krožkih, sekcijah v okviru društev, domov za starejše in drugih zavodih. Rok za oddajo je 30. junij 2024. 

 

 

Oglejte si tudi