Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Ocenjevanje vin ponudnikov ob prireditvi Vipavska trgatev

Kmetijska svetovalna služba iz Ajdovščine, ki deluje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica in Zavod za turizem TRG Vipava, smo letos že štiriindvajseto leto zapovrstjo zbrali in ocenili vina ponudnikov na Vipavski vinski cesti. Prvo ocenjevanje smo v okviru prireditve, Vipavska trgatev organizirali že leta 1994, ob praznovanju stoletnice obstoja kleti Agroind Vipava1894.

Letos so pridelovalci iz Občin Ajdovščina in Vipava za ocenjevanje prispevali 72 vzorcev vin. Zbrali in ocenili smo 45 belih vin, 20 rdečih vin, 3 rose vin, 1 peneče vino in 3 vina iz sušenega grozdja. Ocenjevanje smo organizirali teden dni pred glavno prireditvijo Vipavska trgatev, v petek, 1. septembra 2017 v Vinoteki v Vipavi. Ocenjevalno komisijo so sestavljali uradno potrjeni degustatorji iz Kmetijsko gozdarskega zavoda v Novi Gorici v sestavi: Tamara Rusjan, Mojca Mavrič Štrukelj, Monika Kosmač, Mirjana košuta, Andreja Škvarč in dr. Ivan Žežlina. Najvišjo povprečno oceno med vsemi sortami je prejel zelen, ki je bil na ocenjevanju tudi številčno najbolj zastopan.

Z najvišjo oceno (18,32), je bilo nagrajeno rdeče vino merlot letnik 2014 pridelovalca Petra Ferjančiča s Planine. Visoke ocene so poleg tega vina prejela še njihova bela zvrst fino belo letnik 2015, pinela, rebula, rumeni muškat, sladko belo vino sania letnik 2015 in cabernet sauvignon.

Med belimi vini je najvišjo oceno (18,15) prejel sauvignon Stanka Povha z Goč.

Visoke ocene so si za vina prislužili še:

Domačija Božič s Planine za zelen, Posestvo Lavrenčič iz Dupelj za rebulo, Rehar Jože iz Lož za zelen, Dušan in Marko Benčina iz Lož za rumeni muškat, Posestvo Čehovin iz Gaberij za barbero l. 2015, Vina Ušaj – Ussai iz Črnič za merlot l. 2011 in Agroind 1894 iz Vipave za zelen.

Zahvaljujemo se vsem pridelovalcem, ki so se odzvali vabilu in prispevali svoja vina za ocenjevanje in čestitamo vsem zgoraj naštetim prejemnikom listin odličnosti 2017.

 

Kmetijska svetovalna služba Ajdovščina

Darja Marc, terenska kmetijska svetovalka

 

Oglejte si tudi