Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Aktivno preživljanje prostega časa

Boste kmalu odložili poklicno delo? Ste upokojeni? Če si želite bolje razumeti sebe in druge, se učiti z radostjo v prijateljski skupini, pridobiti novo znanje, biti dejavni in prisotni v dogajanjih v okolju, vas vabimo, da se nam pridružite. Starejši si želimo preživeti starost čim dalj doma, v svojih lastnih gospodinjstvih, zato se je potrebno prilagoditi in se vživeti v novo okolje. Društvo omogoča, preko izobraževanja, boljši način bivanja starejših, boljše razumevanje sebe in drugih, večjo samozavest in boljšo povezanost z drugimi.
V društvu se organiziramo v izobraževalnih in študijskih krožkih, ki samostojno delujejo in sodelujejo pri nastanku novih programov. Prispevamo k zdravemu načinu življenja z gibanjem in športom. Vključujemo se v lokalne skupnosti preko razstav, nastopov, raziskovanj, s prisotnostjo in sodelovanjem pri dogajanju doma in z drugimi organizacijami.

Društvo Most univerza za tretje življenjsko obdobje v Ajdovščini je del največje mreže v izobraževanju odraslih v Sloveniji. Letos naše društvo praznuje 20 let delovanja. Za svoj prispevek kraju je društvo prejelo Priznanje občine Ajdovščina. Že eno leto delujemo v novih prostorih na Gregorčičevi 21 v Ajdovščini.

S programom za študijsko leto 2018/19 predvidevamo nadaljevanje že utečenih aktivnosti s področja izobraževanja, ustvarjalnosti, gibanja in športa. Letos načrtujemo vsaj dva nova programa. Izvajali bomo predavanja, strokovne ekskurzije, razstave kamnosekov, slikarjev in ročnih del, udeležbe na ustvarjalnih delavnicah, javne nastope Ajde, folklore, lutkovne skupine Žar, kulturne projekte, plesne večere in družabna srečanja. V društvu je 366 članov, ki delujejo v 46 dejavnostih. Kar sedem je novih. V jezikovnih tečajih je vključenih 45 slušateljev, v krožke 163, v ustvarjalne delavnice 112 in v gibanje in šport (ples, telovadba, pohodništvo, kolesarjenje) 350 članov. Številni člani so vključeni v več aktivnosti. Plesna skupina Ajda, folklora in lutkovna skupina Žar se uspešno javno predstavljajo po Sloveniji in zamejstvu. Razstave slikarjev, ročnih del in kamnosekov, so stalnice delovanja društva. Smo edina univerza TŽO v Sloveniji, kjer deluje kamnoseška skupina, ki sodeluje v več krajevnih projektih. Astronomska skupina izvaja večletni program razstav 'Astronomija skozi čas', ki gostuje po šolah in drugod. Od leta 2003 poteka sodelovanje s sorodnim društvom Unitre iz Krmina. Prva skupna pobuda pa sega v februar 2006, ko so v galeriji v Vipavskem Križu, ob prazniku slovenske kulture, prvič skupaj razstavljali svoje izdelke članov slikarskih tečajev obeh društev. Tako se je začelo dolgo in plodno sodelovanje in prijateljevanje med dvema društvoma, ki se iz leta v leto razvija in krepi. Medsebojna letna srečanja, izmenične razstave kamnosekov, slikarjev, ročnih del in spoznavanja kulture Julijske krajine in našega območja, poživlja delovanje društev. Trdna je vez z nekaterimi drugimi slovenskimi društvi, posebno z društvom Lipa iz Domžal in Unitre iz Nove Gorice.

 

Silvester

 

Oglejte si tudi