Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
10°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

60 let prostovoljnega krvodajalstva v Sloveniji

V letošnjem letu mineva 60 let, odkar je organizacijo krvodajalstva prevzel Rdeči križ. Prvo organizirano krvodajalsko akcijo s strani Rdečega križa je organiziral Območni odbor Rdečega križa Zagorje, dne 9. marca 1953. Takrat je kri darovalo 9 rudarjev.

V šestdesetih letih razvijanja in širjenja duha prostovoljnega krvodajalstva smo skupaj dosegli imenitne in zavidljive rezultate, saj naša država sodi med tiste, ki vse potrebe po krvi pokrivajo same. To pomeni, da smo v tem pogledu popolnoma samozadostni. Letno v Republiki Sloveniji kri daruje več kot 5 % državljank in državljanov. V preteklih 60-letih smo tako na krvodajalskih akcijah skupaj zabeležili 5.354.055 krvodajalk in krvodajalcev.

V zadnjih letih, kljub socialni in gospodarski krizi v državi, beležimo več kot 110.000 prijavljenih krvodajalcev na krvodajalskih akcijah, ki potekajo na terenu in transfuzijskih oddelkih. To nedvomno kaže, da je krvodajalstvo ostalo najbolj množična in najbolj plemenita oblika solidarnosti v Sloveniji. Vsega tega zagotovo ne bi bilo brez požrtvovalnih prostovoljcev - krvodajalcev in aktivistov, brez prizadevnih organizatorjev v območnih združenjih in krajevnih organizacijah RK. S širšim sodelovanjem v skupnosti, predvsem pa zaradi zavedanja, da je kri nenadomestljivo zdravilo, nam skupaj uspeva zagotoviti skoraj 400 krvodajalcev na dan, od katerih je odvisna nacionalna preskrba s krvjo ter s tem upanje za rešitev premnogih človeških življenj.

V letu 2013 bodo naše 60-letno prizadevanje za nemoteno izvajanje plemenitega poslanstva obeležili s svečanostjo, ki bo potekala v soboto, dne 9. marca 2013 v dvorani Kulturnega centra Delavski dom v Zagorju ob Savi. Na srečanju s kulturnim programom bodo podelili tudi nekaj posebnih priznanj posameznikom, organizacijam in institucijam, ki so v 60-letih sodelovanja z Rdečim križem Slovenije pustili neizbrisen pečat na področju krvodajalstva.

Prireditev je organizirana za celotno Slovenijo. Ker imajo omejene prostorske kapacitete v dvorani kulturnega doma v Zagorju, so nam določili število udeležencev. Zato smo lahko povabili le tri naše najbolj zaslužne krvodajalce in to so: Valentin Bratina iz Podrage, ki je kri daroval že 107-krat ter Bogomir Trošt iz Vipave in Silvester Blaško iz Ajdovščine, ki sta kri darovala že 90-krat.

Ob 60-letnici prostovoljnega krvodajalstva v Sloveniji iskreno čestitamo vsem našim zvestim krvodajalcem in se jim v imenu vseh, ki so jim s svojim plemenitim dejanjem rešili življenje, prisrčno zahvaljujemo.

Vera Kodrič, predsednica RK Ajdovščina

Oglejte si tudi