Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Lucijan Lavrenčič, Pokrajine Severa

V Pilonovi galeriji bodo do konca junija na ogled novejša dela domačega ustvarjalca mlajše generacije Lucijana Lavrenčiča, cikel pa nosi naslov Pokrajine Severa.
Slikar, ki izhaja iz Vrhpolja, deluje kot učitelj likovne vzgoje na OŠ Franceta Bevka v Tolminu, je leta 1995 diplomiral iz slikarstva in likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Poleg slikarstva in kiparstva se posveča tudi pisanju poezije in proze. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Društva likovnih umetnikov severne Primorske.

»Lavrenčič je senzibilen raziskovalec slikarskih problemov znotraj abstrakcije. Z vehementno potezo čopiča ter širokimi barvnimi gestami spaja nasprotje med pastoznim in lazurnim nanosom, tako da se odnos med zadržanim in dinamičnim razbira kot enakovreden,« je na odprtju razstave dejala kustosinja Tanja Cigoj, ki je k razstavi prispevala tudi katalog. Čeprav Lavrenčič ustvarja v Tolminu in Vrhpolju, pa raziskuje odmaknjene krajine in »ne išče njene naravne pojavnosti, kar ga odmika od regionalizma, tiste značilne (na)vezanosti na genius loci, ki smo je vajeni pri primorskih ustvarjalcih, tudi tistih, ki jih zaznamuje vselej prisotna inspiracijska navezanost na naravo.«

Naslikane pokrajine bi torej s svojo hladnostjo in razmišljanjem bolj ko ne sodile 'na sever', saj se povsem razlikujejo od geografskih in klimatskih značilnosti vipavskega okolja, zato naslov Pokrajine Severa.

rl

 

Oglejte si tudi