Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
29°C
16°C
JUTRI
33°C
18°C

Z rimskim vojakom po Ajdovščini

Organizator: ŠPORTNO ANIMACIJSKO KULTURNI KLUB ŠPORT-ANI
Vstopnina: Vodstvo na osebo (otroci/odrasli): 7€/osebo (za otroke do 3. leta je brezplačno). Na dan dogodka je


​A da so bili Rimljani v Ajdovščini? Ma, dejte no mir. Ni jih bilo! … A?!!!? Seveda ne, saj takrat Ajdovščine sploh ni bilo. Bila je prazno polje sredi doline tik ob reki. A vendar je bila Rimljanom ta rajska dolina všeč in odločili so se zgraditi trdnjavo, takrat poštno postojanko. Zgradili so obrambne stolpe, imeli so atrijske hiše, izdelovali so nakit in živeli svoje življenje. Vas zanima, kako so Rimljani živeli na območju današnje Ajdovščine? Pridružite se nam na vodenem izletu, ki bo potekal znotraj nekdanjega rimskega obzidja v mestu Ajdovščina.​Zborno mesto:
 ob 9:00 pri 
MUZEJSKI ZBIRKI AJDOVŠČINA (GOGLE MAP). 

Ob 9:30 bomo začeli v Muzeju v Ajdovščini, kjer nam bodo kratko in jedrnato predstavili življenje in arhitekturo rimske Castre. Vsebina v muzeju bo predstavljena primerno mlajšim otrokom, vendar bodo tudi starši in spremljevalci izvedli veliko novega.Pot bomo nadaljevali po mestnih ulicah. Najprej bomo zavili na Lokarjev drevored, si ogledali ostanke starega pokopališča ob šoli. Sprehodili se bomo do obnovljenega rimskega vodnjaka, kjer nam bo pravi Rimljan razložil, kako so takrat kuhali, kaj so jedi in kako so sploh prišli do vode v vodnjaku. Lahko ga boste vprašali, kakšno je bilo takrat življenje. Ogledali si bomo tloris najslajše rimske hiše, si odgovorili na vprašanje, zakaj so uporabljali obrabne stolpe, ter ugotavljali, kakšna je bila obleka rimskih vojakov in prebivalcev tedanje Ajdovščine. V grajskem obzidju nas čaka prava bitka med rimskimi legionarji. Z Rimljani se boste lahko tudi slikali in uživali. Pot bomo zaključili na sedanji tržnici, kjer so bile nekoč terme. Tu so lepo ohranjeni ostanki term, rimski vojak pa nam bo razložil, kaj so včasih v termah počeli in kako so se kopali. Vabljeni, da se sprehoda po Ajdovskih ulicah udeležite vsi, ki imate radi dobre zgodbe, vas zanima zgodovina in bi radi svojim otrokom na živopisen način predstavili slike iz preteklosti. 

Dopoldan bo maksimalno izkoriščen, saj se boste gibali, izvedeli nekaj novega in zabavali. Na koncu poti nas čaka tudi prigrizek ter degustacija vin v sodelovanju s Faladurjem. Tam bo tudi možnost tipičnega vipavskega kosila. Skupaj z Urško iz Vile Lavanda pa bodo otroci (in odrasli) lahko izdelovali izdelke iz zdravilnih rastlin. 

Težavnost poti: Pot je zelo lahka. Potekla po ulicah Ajdovščine in v dolžini cca 2 km. Po poti se bomo ustavljali in si ogledovali znamenitosti in poslušali rimske zgodbe. Mestne ulice omogočajo tudi udeležbo mamic in očetov z vozičkom (v muzej ne bo možen vstop z vozičkom). 

Vsebina: Vsebina je namenjena otrokom med 4. in 8. letom, vendar bomo s strokovnim vodenjem poskrbeli za plemenitenja znanja odraslih in nekoliko starejših otrok. 

Posebnost: Izlet se ne izvede v primeru dežja ali (pre)močne burje. Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa zaradi nepredvidenih dogodkov.

Trajanje: Predvidoma 2.5 – 3 ure

Cena: Vodstvo na osebo (otroci/odrasli): 7€/osebo  (za otroke do 3. leta je brezplačno). Na dan dogodka je cena 8€ na osebo. 

Cena vključuje: vstop v muzej in voden ogled muzeja, voden ogled Rimske Ajdovščine v družbi dveh rimskih vojakov, manjše prigrizke med potjo, degustacija vin in sok za otroke. 

Prijave: Zaradi zagotovitve kakovostne organizacije prosimo, da se prijavite v primeru, da se boste dogodka udeležili. Vaša prijava je dokončna s plačilom prijavnine na naš TRR račun. 

Način plačila: plačilo na naš TRR, ki se izvede ob prijavi. V primeru, da plačate na dan dogodka, upoštevajte, da je cena na osebo 1€ višja.

Prijave na http://klubsportani.weebly.com/raziskuj-z-nami.html.


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi