Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
14°C
10°C
JUTRI
20°C
7°C
7992

Z rimskim vojakom po Ajdovščini

22.maja 2016, smo zavrteli čas nazaj do rimskega obdobja, ko se je Ajdovščina imenovala še Castrum Ad Fluvium Frigidum. Potovanje skozi zgodovino je bilo prilagojeno prav za otroke med 5. in 12. letom starosti, ko jih zanimajo predvsem zgodbe. Zato smo jih rimsko zgodovino prikazali skozi prijetno druženje.

V Goriškem muzeju smo pod strokovnim vodstvom Davida Kožuha izvedli veliko o času, v katerem so Rimljani živeli. Kakšne so bile hiše, kako so bili oblečeni, kako so pisali. Velike otroške oči so z veseljem vsrkavale tudi zgodbo o bitki med Teodozijem in Evgenijem. Ajdovski otroci zelo dobro poznajo moč burje in so si tako lahko zares predstavljali, kako je veter puščice obračal.
Kratek postanek pred muzejem smo izkoristili za sladkanje s sadjem, ki nam ga je poklonilo podjetje Ceja d.o.o.. Otrokom smo razdelili zemljevide, v katerem je bilo vrisanih vseh 14 stolpov, ki so sestavljali obzidje, s katerim je bila obdana takratna Castra. In podali smo se na sprehod od stolpa do stolpa. Že pri prvem stolpu, ki smo ga našli, sta nas pričakala dva prava Rimska vojaka (društvo Vespesjan) odeta v bojno opravo takratnega časa. Povedala sta, da so takrat iz Castre šli kar peš do Emone (današnje Ljubljane) in da so sploh vedno potovali peš v polni bojni opremi. Skupaj smo se odpravili obhod okoli vseh stolpov, medtem pa spoznavali, kako so Rimljani pisali številke, kako so jedli in kaj so pili. Na sotočju Lokavščka in Hublja pa smo uprizorili pravo bitko. Otroci so dobili v roke ščite, se postavili v bojni položaj "želva", medtem ko smo jih straši poskusili "uničiti" z obstreljevanjem (s plastičnimi žogicami). Smeh otrok, ki jim starši (spet) niso mogli do živega, je bil neprecenljiv. Za zaključek smo spoznali še Terme ter izvedli katera zelišča so uporabljali in kako so izdelovali mazila. Urška iz Vile Lavande je pripravila čudovit šopek zelišč, ki so jih otroci lahko povohali: ognjič, rožmarin, sivko, žajbelj, vrtnico. Za konec pa smo Faladurju pojedli pravo rimsko polento s slanino, ki je bila veliko boljša kot doma, in to z leseno žlico :). In tudi vojaščaka se jo nista branila. Preživeli smo krasen dan pod odličnim vodstvom Tine Bizjak in verjamemo, da smo se vsi naučili nekaj novega, predvsem pa spoznali zgodovino skozi igro in zabavo. Upam, da se drugo leto vidimo spet!

Hvala tudi sem sodelujočim, brez katerih nam dogodka ne bi uspelo izvesti. ​

Več fotografij o dogodku v GALERIJI.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi