Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Bolj zdravo praznično sladkanje

 

Velikokrat v vsakdanjem življenju nas bega vprašanje o zdravih ali nezdravih sladkorjih. Kaj uporabljati za sladkanje hrane, je priljubljena tema, predvsem zato, ker nas je mnogo, ki obožujemo sladkor, obenem pa tudi zato, ker je splošno znano, da je rafiniran sladkor eno najslabših živil. Niso vsi sladkorji enaki – medtem ko nekateri škodujejo našemu zdravju, so drugi v zmernih količinah koristni. Katere vrste sladkorja lahko razlikujemo: V naravi se nahaja veliko število različnih vrst sladkorjev, prav tako pa najdemo različne vrste sladkorjev tudi v naši prehrani. Tukaj ne mislimo na razlike v njihovi obliki (kristalni, kocka, prah) ali barvi (beli, polbeli, svetlo rjavi, itd.), ampak na samo kemijsko strukturo in proces, s katerim nastane.

Saharoza

Klasični beli in rjavi sladkor pridobljen iz sladkorne pese ali sladkornega trsa. Saharoza je disaharid, ki je sestavljen iz molekul glukoze in fruktoze.

Laktoza

Mlečni sladkor, ki je naravna sestavina mleka in mlečnih izdelkov.

Glukoza

Imenujemo ga tudi grozdni sladkor. Pridobiva se iz koruznega ali krompirjevega škroba, prav tako pa je tudi ena od glavnih sestavin v medu.

Fruktoza

Sadni sladkor, ki se ga pridobiva iz jagodastega ali koščičastega sadja, se pogosto uporablja v prehrambeni industriji za slajenje končnih izdelkov.

Glukozno-fruktozni sirup

Poznan tudi pod imenom izoglukoza. Pridobiva se iz koruznega in pšeničnega škroba in se v prehrambeni industriji pogosto uporablja za slajenje napitkov in konzerviranega sadja.

Med

Naravni izdelek, ki v različnih razmerjih vsebuje glukozo, fruktozo in saharozo .

Glukozni sirup

Pridobiva se iz škroba in je sestavljen iz fruktoze in glukoze. Pogosto se uporablja v proizvodnji sladkarij, kot sredstvo za vezavo.

Katere torej uporabljati v prazničnem mesecu decembru?

Da praznično sladkanje ne bi slabo vplivalo na našo težo ali zdravje, si lahko pripravimo bolj zdrave sladice čudovitega okusa, a brez slabe vesti. Dodajanje začimb zmanjšuje potrebo po sladkorju. Brbončice so zadovoljne s polnim okusom in še opazijo ne, da smo dodali manj sladkorja kot ponavadi. Začimbe, ki sodijo k zimskim sladicam, so cimet, kardamom, klinčki, muškatni orešček, vanilija in janež.

Sladice so tisti del jedilnika, ki nam vedno povzroča vsaj malo slabe vesti. Povsem klasične sestavine, kot so bela moka, beli sladkor, jajca in maščoba, so na seznamu živil, ki jih ni priporočljivo uživati v velikih količinah.

Predvsem je pomembna zmernost. Ampak sladica je tista majhna pregreha, ki si jo radi privoščimo, saj so občutki in zadovoljstvo, ki se porajajo ob uživanju, tako polni. Na vsa ta vprašanja o sladkanju nam je odgovorila naša članica in predsednica strokovnega odbora gospa dr. splošne medicine Olga Čanžek.

Oglejte si tudi