Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Blagoslov skrivnostne kapelice

Vrhnika, 30. oktober – Presenetljivo tudi nekateri domačini ne vedo, da se na južni strani hriba Sveta trojica nahaja dobrih sto let stara kapelica, katere izvor pa je v nasprotju z njeno za tovrstno arhitekturno niti ne pretirano visoko starostjo, vse prej kot jasen. Kapelico so nedavno obnovili, na zadnjo oktobrsko nedeljo pa še blagoslovili.
Povod za obnovo kapelice je bil udar strele v lanskem letu, zaradi česar jo je bilo potrebno zidarsko in pleskarsko obnoviti, je na slovesnosti povedal cerkveni ključar Jože Turk. »Poleg tega sta bili ključavničarsko obnovljeni vrati in pločevina na strehi, prav tako je bila obnovljena dostopna pot od cerkve do kapelice.« Pomagali so vrhniški obrtniki, občina in Krajevna skupnost Vrhnika Vas. »Posebna zahvala pri obnovi gre skrbnici te kapelice, ge. Betki Smodiš in njeni sestri Martini, ki je slikarsko obnovila oba lesena kipa.« Blagoslov kapelice je opravil vrhniški župnik Blaž Gregorc, ki je ob tem dejal, da so pobudniki in vršilci obnove naredili dobro delo, saj so obnovili objekt, ki ni samo verski, ampak je tudi del slovenske kulturne dediščine.

Nastanek kapelice je zavit v tančico skrivnosti. V spodnji niši kapelice, ki je oblikovana kot votlina, stoji kip sv. Antona Puščavnika, na straneh pa sta kamniti tabli. Prva je v slovenščini, druga v arabščini, obe pa krasijo vgravirane risbe sfing in piramid. Če gre verjeti govoricam, je kapelica edini ali en redkih v sakralnih objektov v Sloveniji, ki ima arabski zapis. Sodeč po napisu, je kapelico leta 1909 dal postaviti Anton Cilia iz Aleksandrije v Egiptu »v zahvalo za tu prejeto milost«. Kakšne milosti je bil deležen, ne ve nihče? Je zadel na loteriji? Se je izognil vojni ali jo preživel? Je zgodba povezana z Aleksandrinkami? Kdo bi vedel, kajti vse navedeno so zgolj domneve in ugibanja domačinov. Eno pa je dejstvo, pravi domačin Jože Kurinčič: »Kapelica je izraz in udejanjanje globoke pobožnosti Antona Cilie.«

Mogoče vi veste, kakšen je bil motiv postavitve kapelice? Potem jo sporočite nam, na nascasopis@zavod-cankar.si ali na 031 392 153.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi