Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Gregorjevo: lučke po potoku Bela

Vrhnika, 14. marec – Letošnje leto gregorčki niso imeli veliko dela, saj se zdi, da pomlad že kar pošteno trka na naša vrata. Veliko več so ga imeli mladi ustvarjalci in njihovi starši, ki so izdelali plavajoče umetnine s katerimi so po ljudskem izročilu preganjali temo.
Kot preteklo leto, so za tiste, ki morebiti nimajo doma primernih materialov in orodij, v Domu upokojencev Vrhnika pripravili ustvarjalno delavnico. Mladim so se pridružili tudi nekateri varovanci doma, kar kaže na povezovalno vlogo te družinske prireditve, ki je postala ena najbolj obiskanih v Cankarjevem mestu. Tisti ki so želeli so plovila lahko dali v ocenitev strokovni komisiji, ki je ocenjevala izvirnost, izročilo in uporabo naravnih materialov. Prireditev je dosegla vrhunec po blagoslovu, ki ga je opravil vrhniški kaplan Martin Golob, kajti sledil je spust gregorčkov po potoku Bela. Po besedah organizatorja je temo preganjalo okoli 150 gregorčkov, čudovit prizor pa si je ogledovalo več kot petsto ljudi. Najboljši gregorčki so bili po opravljenem spustu nagrajeni, kar naj bi bilo zadnjič. A brez skrbi, naslednje leto naj bi bili nagrajeni kar vsi sodelujoči s simboličnim darilom – vsaj take so želje in napovedi organizatorja.

Pri prireditvi, ki je v desetih letih prerasla v eno najbolj množičnejših, so sodelovali Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, Turistično društvo Blagajana, Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske, Dom upokojencev Vrhnika, KS Vrhnika – Vas, Modelarski klub Vrhnika in Društvo podeželskih in kmečkih žena Vrhnika. Kulturni program so bogatili Vito Skvarča, Jaka Nadlišek ter ansambel v sestavi Jurij in Jošt Cankar, Manca Grom in Urban Jereb.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi