Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Zimzeleni na Križni gori nad Ložem

Komaj se je začelo svitati, ko se nas je 40 pohodnikov v hladnem in vetrovnem dnevu odpeljalo proti Cerknici, kjer smo se dokončno prebudili ob dobri kavici. Pot smo nadaljevali proti Zgornjemu Jezeru do lovskega doma. Pridružila se nam je domačinka, gospa Boža, vodnica, naravovarstvenica, markacistka z ogromno znanja, ki ga je prijazno posredovala tudi nam. Z veseljem smo ji prisluhnili.

 

 Najprej smo se ustavili pri preprosti vaški cerkvici sv. Ane iz l. 1617 v zaselku Sveta Ana. Ob zadnjih vzdrževalnih delih so na cerkvenih zidovih odkrili skromne ostanke fresk, ki spominjajo na furlanske slikarje iz 15. stoletja. Sem so očitno romali tudi prebivalci hrvaškega Primorja,  ker so odkrili tudi podpise v glagolici.

Jesensko listje je šumelo pod nogami, ko smo se po gozdni poti vzpenjali proti našemu cilju. Ob poti do vrha so nas spremljale zelo lepo urejene kapelice s podobami križevega pota, ki so delo domače umetnice. Vsaka vas iz okolice Loža skrbi za svojo kapelico.

 

Kmalu smo prispeli na kopasto z gozdom poraslo  Križno goro (857 m), kjer stoji romarska cerkev, nekoč pa ilirsko gradišče in nato rimska utrdba. Največje bogastvo baročno opremljene cerkve so slike Fortunata Berganta, v katerih je pretresljivo upodobil Kristusovo trpljenje. Zaradi teh slik je cerkev znana tudi zunaj naših meja. Z vrha se odpira lep pogled na Javornike s Cerkniškim jezerom v dolini. Snežnik se nam je skril v oblake. Vračali smo se skozi zaselek Podlož, mimo grič kapelice in prispeli v Lož, kjer smo na starejši hiši opazili  spominsko ploščo, posvečeno Franu Milčinskemu.   Ob vaškem vodnjaku je gospa Boža omenila še Mrzlo jamo, kraški bruhalnik, iz katere se je kraj včasih oskrboval z vodo. Nato smo se vkrcali na avtobus in krenili proti domu.

 

Vendar lepega in zanimivega dneva še ni bilo konec. Naš pohodnik Janko, eden od ustanovnih članov skupine Zimzeleni, je slavil svojo visoko okroglo obletnico. V gostilni »Pr` Krajnc« nas je dobro pogostil, mi pa smo mu poklonili sliko, ki ga bo spominjala na naša druženja. Obenem smo ga razglasili za ambasadorja dobre volje. Ob zvokih ansambla Presenečenje pa smo zaplesali in zapeli.

 

 Dragi Janko, od srca ti želimo veliko zdravja in čvrst korak še na mnogih naših pohodih.

 

Zapisala: Barbara Petrič

Foto: Joža Miklavčič

Oglejte si tudi