Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Kulturni praznik počastilo tudi društvo Nauportus viva

Vrhnika, 13. februar – Verjetno si društvo ne bi moglo izbrati primernejšega datuma za prvi samostojni koncert svojega mladinskega pevskega zbora – Nauportus musica – kot je slovenski kulturni praznik. V Glasbeni šoli Vrhnika mu je prisluhnila polna dvorana, piko na i pa je koncertu dal intervju dramskega igralca Pavleta Ravnohriba.
Društvo za kulturo in kvaliteto življenja Nauportus viva je bilo ustanovljeno lani, združuje pa člane, ki ljubiteljsko ali znanstveno in raziskovalno delujejo na področju kulture in aktivnega preživljanja prostega časa. Že od začetka deluje v društvu mladinski pevski zbor, ki ga vodi Jaka Jerina, v njem pa prepeva približno dvajset fantov in deklet. Zbor se je javnosti že predstavil dvakrat v okviru gostujočih nastopov, tokratni koncert pa je bil prvi lastni samostojni koncert. Nastop so izvedli v dveh delih; prvi je imel nekoliko resnejši pridih, drugi pa več živahnejših ritmov.  Ubranost petja in dober glasbeni izbor sta na koncu pripomogla, da je publika zahtevala še bis.
Pol drugo uro dolg program je zapolnil še intervju s Pavletom Ravnohribom, filmskim in gledališkim igralcem, po rodu iz Zaklanca iz Horjulske doline. V pogovoru, ki ga je vodila predsednica društva Polona Kovačič, je gost spregovoril o svoji gledališki karieri, filmski upodobitvi Prešerna ter med drugim tudi prednostih in slabostih igralskega poklica. Seveda pa je organizator »izkoristil« prisotnost igralca z verjetno enim najbolj prepoznavnih glasov pri nas, da je tudi interpretiral nekaj Cankarjevih in Prešernovih del.

Društvo Nauportus viva želi s tovrstnimi kulturnimi prireditvami popestriti Vrhniko, je dejala Kovačičeva, »pri tem so nam pomembni krajevna kultura in naravna dediščina, naša preteklost, sedanjost, skrb za vse generacije ter medgeneracijsko povezovanje.« Poleg petja je v društvu dejavna še pohodniška in bralna sekcija, organizirali so tudi jezikovne tečaje angleščine in strokovno vodenje po naravni in kulturni dediščini. Več o društvu si lahko preberete na njegovi spletni strani: www.nauportus.wordpress.com
Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi