Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

STAROSTNE SPREMEMBE , KI VPLIVAJO NA GIBANJE STAROSTNIKA

Fiziološko staranje pospešuje nastanek nekaterih bolezni v starosti in obratno, nekatere

bolezni pospešujejo staranje. Staranje je naravno, biološko dogajanje vsakega živega bitja, ki se začne že pri rojstvu in konča s smrtjo.

Staranje je fiziološki proces in je povezan z različnimi starostnimi spremembami, in sicer:

- mišično-kostnega tkiva;

- pljuč in dihalnih poti;

- srca in ožilja;

- imunskega sistema;

- ter spremembe na miselnem, čustvenem in socialnem področju starostnika

Fiziološke spremembe mišično- kostnega tkiva se pokažejo predvsem pri telesni višini starostnika, katera se zmanjša zaradi zmanjšane količine vode in izgube kolagenskih vlaken v telesu. Telesna teža se poveča, zmanjša se mišična masa, zmanjša se kostna gostota ter poveča se masa maščevja. Prav tako  s starostjo različne mišice atrofirajo, oziroma se zmanjša obseg mišic predvsem v spodnjih okončinah.

Fiziološke spremembe pljuč in dihalnih poti se izražajo v zmanjšani raztegljivosti prsnega koša, predvsem zaradi spremenjenega položaja hrbtenice. Zmanjša se elastičnost pljučnega tkiva, zato starostniki porabijo več energije za dihanje. Prav iz tega razloga se zmanjša zmožnost izkašljevanja in čiščenja dihalnih poti.

Fiziološke spremembe na srcu in ožilju povzročajo povečanje levega srčnega prekata, zaradi zmanjšanja elastičnosti in raztegljivosti aort in velikih arterij. Zaradi propada notranje plasti stene žil manših arterij in arteriol te izgubijo svojo prožnost, posledica je visok krvni pritisk. Pojavijo se različni posturalni refleksi (refleksi pri vstajanju), kjer prihaja pri starostniku do nastanka ortostatske hipotenzije (starostniku se zaradi navala krvi v noge pri vstajanju zavrti v glavi ali celo pade skupaj).

Spremembe na imunskem sistemu se pri starostniku pokaže kot posledica samega staranja in sekundarno kot oslabitev in so bolj občutljivi in dovzetni za nalezljive bolezni, pojav tumorjev in avtoimunih reakcij v telesu.

Spremembe na miselnem, čustvenem in socialnem okolju se pojavijo kot utrujenost, ki se kaže v večji pozabljivosti, manjši miselni okretnosti in težji zbranosti. Zmanjša se lastna pobuda in samokritičnost. Ostaneta pa jim ustvarjalno mišljenje in velika mera izkušenj.

Starajoče se telo dosega skoraj enake funkcije kakor mladostno, vendar počasneje, z več motivacije in nekoliko manj natančno.

Študije so pokazale, da je mogoče v starosti z redno vadbo doseči pozitivne spremembe v organizmu, upočasniti procese staranja in tako ohranjati neodvisnost starejših ljudi.

V domu sv. Rafaela se ne izvaja samo rehabilitacija po bolezni, ampak so starostniki vključeni v različne oblike telesnih aktivnosti.

Programi, ki so prilagojeni tako posamezniku kot skupini, so sestavljeni iz vaj za moč, vaj za gibljivost in ravnotežje ter vaj za vzdržljivost.

Pomembno je, starostnike spodbujamo, da so sposobni bolje nadzorovati svoje telo, hojo ter jih učimo, da je gibanje eden pomembnejših dejavnikov boljšega počutja, nasmejanega dneva in prijetne noči.

prispevek pripravila Simona Novak, dipl.fiziot. v domu sv. Rafaela

Oglejte si tudi