Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
9°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Jaz pa pojdem na Dolenjsko ...

Prvi torek v oktobru, v tednu otroka, smo se učenci 7. a, b in c-razreda OŠ Vransko - Tabor odpravili na ekskurzijo na Dolenjsko.
Najprej smo se ustavili v Slivni, natančneje v GEOSS-u, geometričnem središču Slovenije, kjer smo videli tri spomenike. Na prvem je bil grb slovenske zastave, drugi spomenik je bil označevalnik smeri neba, tretji pa je na sebi nosil bronasto sliko konja in njegovega jahača.

Nato smo se peljali mimo Vač, ki so znane predvsem kot najdišče vaške situle, ki jo danes hrani Narodni muzej Slovenije.
Naslednja postaja naše ekskurzije je bil grad Bogenšperk. Sprejela nas je vodička, ki nas je najprej peljala v poročno dvorano, kjer je bila nekoč Valvasorjeva knjižnica. Nato smo šli po različnih sobanah, kjer so bile  zanimive stvari, kot na primer narodne noše, pripomočki za čarovniške napoje oziroma vraževerje, Valvasorjeva razlaga o načinu delovanja presihajočega Cerkniškega jezera in »preša« za tiskanje. Valvasorjeva najbolj znana knjiga, Slava Vojvodine Kranjske, je v originalu shranjena prav v tem gradu. Med ogledom smo se veliko naučili in pridno reševali učne liste.
Ustavili smo se še na Muljavi, pri Jurčičevi domačiji. Najprej smo si z velikim zanimanjem ogledali film, ki je govoril o zgodovini domačije in o samem pisatelju. Nato smo šli do koče z dvema sobama, v kateri je nekoč živel Krjavelj, junak iz Jurčičevega romana Deseti brat. Prva soba je bila hkrati dnevna soba in kuhinja, druga soba je predstavljala spalnico v tistih časih. Nato smo pokukali še v takratni hlev, ki je bil posvečen dedu. V njem so bile različne razstave. Videli smo tudi Jurčičevo domačijo oziroma njeno spalnico, kuhinjo, dnevno sobo in shrambo.
V načrtu smo imeli še ogled izvira reke Krke in Krško jamo. Ker je izredno močno deževalo, mi pa smo bili brez dežnikov in neprimerno oblečeni ter obuti, smo se odpravili proti domu. Ustavili smo se še v McDonald'su, da domov ne bi prišli preveč lačni.
Eva Homšak Godler, Erika Orehovec
7. a-razred OŠ Vransko - Tabor

Oglejte si tudi