Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Teden pisanja z roko 2022

»Počasi, lepo počasi pisalo po papirju drsi,

nam črke ustvarja in misli umiri.«

V tednu od 17. do 21. januarja 2022 je potekal sedmi Teden pisanja z roko, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu pisanja z roko, v katerem je letos sodelovalo rekordnih 321 udeležencev, predvsem osnovnih in srednjih šol. Že četrto šolsko leto zapored smo se na Osnovni šoli Vransko-Tabor odločili, da bomo sodelovali tudi mi. Ustanovitelji in podporniki tedna so Društvo Radi pišemo z roko, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod za šolstvo ter nekatera uspešna podjetja.

Letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko so bili pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret. Letošnja osrednja tema je bila »Pišem z roko, ker …« Pozornost smo namenili prednostim pisanja z roko: boljši spomin, ustvarjanje več idej, dolgotrajnejša pozornost, celovitejše delovanje možganov, izražanje spoštovanja in naklonjenosti, izboljšanje finih motoričnih spretnosti, ohranjanje možganov v dobri formi, ko smo starejši.

Učenci in strokovni delavci smo skupaj oblikovali štiri plakate, na katere smo z roko napisali: »To je moja pisava. Ponosna/ponosen sem nanjo, saj je izvirna in neponovljiva.« V tem tednu je pod vodstvom gospe Lavre Končnik Perpar za vse petošolce potekal tudi tehniški dan z naslovom Kaligrafija.

Pisanje z roko je fina motorična spretnost, neponovljiva, tako kot prstni odtis. V  Tednu pisanja z roko 2022 smo spodbujali čitljivo in tekoče pisanje z roko, četudi smo pisali bolj počasi. Skrbno smo oblikovali in povezovali črke. Če hočete biti drugačni, pišite z roko! Nihče nima take pisave kot vi, zato bodite ponosni nanjo!

Mojca Zavasnik

Oglejte si tudi