Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Drugošolci so spoznavali življenje naših prednikov

Nekoč sta živela prababica in pradedek … in takrat je bilo vse drugače. Kako? To smo v petek, 11. 4. 2014, raziskovali učenci 2. razreda Osnovne šole Vransko-Tabor. Obiskali smo gasilski muzej na Vranskem, etnološko zbirko g. Pikla v Brodeh in Schwentnerjevo hišo.
Učenci in učitelji smo si z zanimanjem ogledali muzejske zbirke in poslušali razlage vodičev, in sicer ge. Goropevšek, g. Predovnika in g. Pikla. V nadaljevanju lahko preberete nekaj vtisov naših drugošolcev.  

 

Danes smo imeli naravoslovni dan. Zelo smo se zabavali. Najprej smo odšli  v gasilski muzej. Gospod vodič nam je predstavil gasilska vozila, čelade, maske in sireno. Potem smo odšli v Brode h gospodu Ludviku. Sploh nisem vedela, da je tam tako zanimivo. Pokazal nam je svojo fotografijo iz otroštva in starejše predmete, ki so jih uporabljali nekoč. Nato smo odšli k Schwentnerjevi hiši. Vodička nam je predstavila sobe, ki so jih imeli v tej hiši nekoč. Bilo je poučno in lepo, želim si še takšnih naravoslovnih dni. (Tajda)

 

Petek je bil zame zanimiv dan. Ogledali smo si stvari, ki jih v naših časih ni več videti vsak dan. Spoznala sem, da so ljudje nekoč živeli veliko bolj preprosto kot danes. Niso imeli možnosti izbirati, v čem bi bili oblečeni, izbira vrste hrane je bila majhna in odvisna od premožnosti družine. Niso imeli elektrike, zato niso poznali televizije, računalnika … Stroji so bili ročni ali na paro, tako kot gasilsko vozilo. Hiše so bile zidane z debelejšimi stenami, brez izolacije. V hišah niso poznali drugega ogrevanja, razen krušne peči. Spoznala sem, da nam je v današnjih časih živeti veliko lažje. (Taja)

 

Danes smo imeli naravoslovni dan. Šli smo v gasilski muzej, kjer nam je gospod pokazal gasilski zvonec, sireno, različna vozila ... Potem smo šli v Brode. Tam smo videli podkve in veliko drugih stvari. Potem smo šli v Schwentnerjevo hišo. Tam mi je bilo všeč čisto vse: dekliška soba, soba mame in očeta, Poldetova soba in kuhinja. (Nika G.)

 

Najbolj všeč mi je bilo pri gospodu Ludviku v Brodeh. Všeč mi je bilo, ko smo po poti peli pesmice. Nisem vedel, da so imeli toliko predmetov. Verjamem, da so imeli veliko dela. Vse mi je bilo všeč. (Aljaž)

Oglejte si tudi