Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pomoč na domu

Vstopamo v sedmo leto, odkar za območji Vranskega in Tabora izvajamo storitev pomoči družini na domu, konkretno na področju socialne oskrbe na domu. Dnevno se odzivamo na potrebe ljudi v obliki oskrbe vseh tistih, ki imajo doma zagotovljene bivalne in druge pogoje za življenje, so pa zaradi starostne ali invalidske oz. druge zdravstvene omejenosti ogroženi do te mere, da se ne morejo oskrbovati in negovati sami, sorodstvo pa tovrstne oskrbe in nege iz različnih razlogov ne zmore. Naše socialne oskrbovalke v domačem okolju izvajajo gospodinjsko pomoč, pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih in pomoč pri ohranjanju socialnih stikov. Najpogosteje domov prinašajo topel obrok ter nudijo pomoč pri umivanju in opravljanju osnovnih življenjskih potreb. Marsikje boste oskrbovalke srečali trikrat dnevno (zjutraj, opoldne in zvečer), čisto vse dni v letu.

 

Sproti se odzivamo na potrebe starejših po vključevanju naše storitve v njihova življenja. Čakalne liste ne ustvarjamo. Na  podlagi prilagoditve urnikov dosegamo takojšnjo vključenost novih uporabnikov. Na Vranskem našo pomoč prejema 17 starejših, v Taboru pa izkoristi to storitev trenutno 6 uporabnikov.

 

Tudi v skrbi za starejše recesija terja vsak dan nov davek, ki se kaže v upadu števila in trajanja obiskov. K sreči zakonodajalec na področju pomoči na domu ni spreminjal zakonskih osnov. Občina stalnega bivanja še vedno nosi več kot 50 % financiranja te storitve, brez vsakršne zaznambe odtujitve in obremenitve nepremičnin. Ceno storitve smo z javnimi deli še približali uporabniku, saj le-ta znaša za eno uro socialne oskrbe 4,31 evra.

 

Prepričani smo, da s pomočjo na domu pomagamo graditi skupnost, strpno do starejših, ter ponujamo občutek varnosti starejšim na domu tudi v času, ko tega nihče drug ne zmore ali ne zna več.  

 

Avtorica članka: mag. Mojca Hrastnik, direktorica

 

                                                                                           

                                                                                       

Oglejte si tudi