Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Kronološki pregled razpisa »Inovator leta SSD«

V Spodnji Savinjski dolini partnerji podjetniškega okolja že vrsto let sodelujejo pri organizaciji različnih oblik spodbujanja razvoja ter odpiranja novih delovnih mest v gospodarstvu. Ena od tovrstnih oblik je tudi spodbujanje inovacij s pomočjo razpisa »Inovator leta«.

Začetki razpisa »Inovator leta« segajo že v leto 2006, ko je z zbiranjem najboljših inovacij pričela Občina Žalec. V letu 2012 je na pobudo upravljalca razpisa Razvojne agencije Savinja k razpisu pristopilo še ostalih 5 občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor in Vransko). S tem je razpis bistveno pridobil na veljavi, tako v smislu povečanja nabora prijaviteljev kot tudi zajema finančnih sredstev za izvedbo razpisa, ki je bil preimenovan v »Inovator leta SSD«.

Tako je bilo v obdobju 2006-2011 skupaj ocenjenih 35 inovacij, ki so bile plod ustvarjalnega duha kar 57 inovatorjev.

V novejšem obdobju razpisa »Inovator leta SSD« je v triletnem obdobju od leta 2012 do 2014 sodelovalo 44 inovatorjev z 31 inovacijami, kar je dovolj zgovoren podatek o razsežnostih skupnega razpisa.

Razpis je sofinanciran s prispevki sodelujočih občin po ključu B1 (delež sredstev sorazmeren številu prebivalcev občine), od tega se najmanj 95 % sredstev nameni za denarne nagrade inovatorjem, do 5 % pa znašajo materialni in drugi stroški, povezani s podelitvijo priznanj.

Vsako leto je nagrajenih 5 najboljših inovacij, ki pa morajo doseči najmanj skupno vrednost kriterijev 8,5 točk od 10 možnih. 

Skozi vsa leta pri razpisu v okviru ocenjevalne komisije sodeluje tudi Zbornica zasebnega gospodarstva Žalec.

Administrativno tehnično podporo izvaja Razvojna agencija Savinja.

 

Letošnji skupni razpis občin Spodnje Savinjske doline Inovator leta se od dveh predhodno izvedenih razlikuje po tem, da sta zaradi izjemno težke finančne situacije odstopili občini Tabor in Vransko, zato so na razpisu sodelovale le občine Braslovče, Polzela, Prebold in Žalec.     

Na tokratni razpis za podelitev nagrad najboljših inovacij za leto 2014 je bilo prijavljenih nekoliko skromnejše število inovacij, kot smo bili vajeni leta poprej, skupaj tako 7 inovacij, od katerih so bile 3 skupinske, tako da je pri razvoju prijavljenih inovacij sodelovalo 10 inovatorjev.

Vse vloge so bile pravilno formalno in vsebinsko pripravljene, tako da dopolnitev ali izločanja vlog na tem razpisu ni bilo.

Izmed prispelih sedmih predlogov je komisija v sestavi dr. Jože Korber (predsednik - Občina Polzela), g. Tone Repnik (podpredsednik – Občina Braslovče), g. Rajko Grenko (Občina Prebold), g. Robert Čehovin (Občina Žalec) in g. Danilo Basle (Zbornica zasebnega gospodarstva) izbrala pet inovacij, predvidenih za priznanje in nagrado, ki ga je Območni svet Območnega razvojnega partnerstva Spodnje Savinjske doline (OS ORP SSD) pod vodstvom župana Občine Žalec Janka Kosa na seji dne 19. 6. 20015 tudi potrdil.

 

                                                                                                  Dejan Jazbinšek,

                                                                                                  Razvojna agencija Savinja

 

V priponki: 

Letošnji nagrajenci razpisa »Inovator leta SSD 2014« 

 

Oglejte si tudi