Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Drobtinica – malo ... je veliko

Namen mednarodne akcije Drobtinica je poleg zaznamovanja svetovnega dneva hrane, 16. oktobra, in zagotavljanja pomoči socialno ogroženim osnovnošolskim otrokom tudi ozaveščanje širše javnosti o problematiki in razmahu revščine ter nezadostne in nepravilne prehrane.

Ideja prihaja s Finske, pri nas oz. v regiji Centralne ter Vzhodne Evrope pa smo kampanjo nekoliko prilagodili našim razmeram. Slovenija se v mednarodno kampanjo uspešno vključuje od leta 2001, ko je Drobtinica sprva potekala zgolj v nekaj območnih združenjih Rdečega križa.

 

Od leta 2001 do 2013 smo kampanjo nenehno razvijali ter dopolnjevali; kar je zajemalo tako pripravo skupne vizualne podobe (plakati, vabila, predpasniki …) kakor tudi samo nadgrajevanje v smislu obsega ponujenih izdelkov, kjer smo pekarskim izdelkom dodali tudi mlečne, v zadnjem obdobju pa veliko domačih proizvodov (od marmelad, medu, sadja in zelenjave).

 

Kampanja se je v preteklih letih izkazala za izredno uspešno v smislu zagotavljanja sredstev šoloobveznim socialno šibkejšim otrokom (v nekaj urah je bilo zbrano več kot 30.000 evrov), ki se jim z zbranimi sredstvi subvencionira topel obrok v lokalnih okoljih, kjer so bila sredstva prvotno zbrana.

 

Območna združenja Rdečega križa - organizatorji Drobtinice - v kampanjo vložijo veliko napora, saj poleg organizacije same aktivnosti, ki zajema tako pridobitev sponzorjev kot aktiviranje prostovoljcev, dosledno gojijo odnose z mediji. Glede na "press clippinge" lahko nedvomno trdimo, da kampanja Drobtinica vsaj v mesecu oktobru pripomore največ k večji prepoznavnosti in ugledu naše organizacije v širši javnosti.

 

Poleg samih stojnic, postavljenih okrog 16. oktobra, kjer se v zameno za prostovoljne prispevke nudi različne pekarske izdelke (kruh, krofi, piškoti), pa kampanjo spremljajo tudi številne druge aktivnosti, kot so: okrogle mize, dražbe izdelkov iz testa, predavanja, radijske oddaje.

 

Območno združenje Rdečega križa Žalec se letos po nekajletnem premoru znova vključuje v akcijo. Stojnice bodo v soboto, 19. oktobra, od 8. do 12. ure postavljene pred Mercatorjem v Žalcu, Šempetru in Preboldu ter pred Tušem na Polzeli in Vranskem. Prostovoljci krajevnih organizacij, mentorji osnovnih šol  ter osmo- in devetošolci bodo v zameno za prostovoljne prispevke nudili kruh, zbrani denar pa namenili prehrani otrok iz socialno ogroženih družin.

Oglejte si tudi