Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Predavanje Janka Križnika: Kmečki upori na Slovenskem in vranska kulturna zgodovina

V petek, 22. februarja 2013, smo v Občinski knjižnici Vransko prisluhnili predavanju Janka Križnika o kmečkih uporih na Slovenskem in vranski kulturni zgodovini.

 

Janko Križnik je po izobrazbi profesor športne vzgoje, sicer pa ljubitelj zgodovine in zemljepisa. Leta 2009 je prejel občinsko priznanje Občine Vransko za življenjsko delo na področju športa in publicistike.

 

V predavanju je Janko Križnik predstavil vlogo Vranskega v času kmečkih uporov in poseben pomen kovača Gregorja Skorje z Ločice pri Vranskem. Na tem območju, malo pod sedanjimi avtocestnimi predori na severni oz. vranski strani, so se od leta 1628 do 1635 porajali številni bojni načrti za vseslovenski kmečki upor leta 1635, katerega področni vodja je bil Skorja skupaj s sinovi Jakobom, Jurijem in Matijem. Vzrok upora je bil v čedalje višjih dajatvah, ki so jih zahtevali graščaki in zemeljski gospodje. Pri tem je prednjačil Schrattenbach, ki je v tem času v dolini gradil novo graščino Ojstrico.

 

Predavanje je popestril Milan Brišnik, ki je predstavil zgodovino priimka Skorja ter povzel vsebino dokumenta iz leta 1802, v katerem je zapisano, da Gregor Skorja svoje zemljišče prepušča v last cerkvi Marije Magdalene. 

Oglejte si tudi