Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Štirinajsto srečanje slovenskih Gradiščanov

TŠD Gradišče pri Trebnjem je 28. junija pripravilo izvrstno prireditev na povsem svojevrsten način, ki jim ga nudi že sama pokrajina s posajenimi vinogradi in postavljenimi zidanicami. Tako se potrjuje delo pridnih rok Slovencev – domačinov; čutili in videli smo ga na vsakem koraku.
Dobrodošlico so nam pripravili že v Trebnjem s pihalno godbo, mažoretkami in predstavitvijo kraja, ta je potekala v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja ob ubranem petju mešanega pevskega kvarteta bratov in sester družine Strmole.

Za pogostitev je poskrbela KZ Trebnje, pozdravil nas je tudi direktor KZ – gospod Jerman. Po postanku smo se z avtobusi odpeljali do vznožja Gradišča, prevzeli žepke s kozarci in se peš, nekateri pa s turističnim vlakcem ali kombijem, odpravili po vasi do zidanice št. 12, kjer so nas pogostili s prigrizki in natočili cvička.

Po okrepčilu smo se z vodičko Olgo sprehodili do male cerkvice sv. Jožefa na vrhu hriba, na katero so domačini izredno ponosni. Tu so nas pričakali člani Vinogradniškega društva Trebnje in spet natočili cvička. 

Ob poti na prireditveni prostor so nas »birti« zidanic vabili na kozarček in tako smo pokukali tudi v nekaj njihovih hramov kapljice, nad katerimi smo bili prijetno presenečeni.

Medtem sem se srečal tudi s profesorjem Leopoldom Severjem; gospod namreč raziskuje slovensko prazgodovino in je v samozaložbi izdal knjigo zanesljivih kažipotov in bogatih fotografij Tičnice iz naravoverja, ki vodijo prav na Gradišča na Slovenskem. Zagotovil mi je, da bo obiskal tudi naše Gradišče in bova skupaj pregledala teren.

Pod velikim šotorom na mestu prireditve smo se okrepčali z golažem in po uvodnem nagovoru župana smo bili predstavniki navzočih Gradiščanov povabljeni na oder k izmenjavi simbolnih daril. S predstavnico Občine Vojnik in predsednico KS Vojnik Lidijo Eler Jazbinšek sva pozdravila in predala darili predsednici Društva trebanjskih Gradiščanov Jelki Šalehar in županu Kastelicu.
Nadaljnji program je bil zelo pester, našlo se je za vsakega nekaj. Športne družabne igre: ročno žaganje hloda, prenašanje polnega kozarca vina na pladnju čez ovire in vlečenje vrvi so bile discipline, na katerih so zmagali in dobili pokal za 1. mesto od 12 ekip naši vojniški Gradiščani, člani ŠD Bovše. Zmago smo bučno proslavili.
Ob zvokih narodne in narodno-zabavne glasbe raznih skupin smo se dobro naplesali. Za vrhunec zabave je poskrbela še pevka Nuša Derenda s svojim šovom in nas popeljala z našim gradiškim klobukom na glavi s plesoma »Naša četica koraka« in »Ples v dežju« po prizorišču.


Domov smo se vrnili čili in zdravi pozno ponoči z nepozabnimi spomini. Petnajsto srečanje drugo leto bo že drugič organiziralo Gradišče v Prekmurju iz občine Tišina (prvo srečanje je bilo v tem kraju leta 2004).

Za izkazano podporo se zahvaljujemo Občini Vojnik in gospodu Podergajsu, županu.

Martin Goleš

 

Oglejte si tudi