Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Planinski kotiček

Izredna priljubljenost planinstva in gorništva ne preseneča. Vemo, da imamo Slovenci eno najlepših gorskih pokrajin v Evropi, kamor zahajamo v vseh letnih časih, različnih razpoloženjih in z različnimi cilji. Nekdo želi mir in tišino, drugi izziv vzpona, tretji boj s strmino ali samim s seboj. Z leti postanemo zahtevnejši, previdnejši in odgovornejši. Odgovornejši do sebe, rastlinja in živali. Cvetlice rastejo najlepše prav tam, kjer so, živali ljubijo svoj mir. In mi? Poskušajmo postati delček tega prekrasnega sožitja, delček tega svojevrstnega reda!
Prepoznajte stare stezice, zarašča jih trava, markacije bledijo, gradijo ceste … Vse se počasi spreminja. Pa vendar v naravi teče življenje dalje.

 

In kje smo v zadnjih mesecih planinci prepoznavali spremembe in občudovali lepoto teh kotičkov narave?

Bili smo: v soteski Čepa, po Jelovici, na Dobrči, Soriški planini in Vrbanovih špicah.

 

Z novimi in lepimi doživetji smo se obogatili na tradicionalnem pohodu z drameljskimi planinci. Vreme nas je nagradilo in pospremilo s toplimi žarki iz Vojnika do cerkve sv. Uršule nad Dramljami.

 

V Koči pri Tomažu so prenočili tudi pohodniki Jakobove poti.

 

Nepozabno doživetje pa ostaja izlet v Avstrijo – Salzkammergut. Ogledali smo si rudnik soli Hallstatt, ledeno jamo Dachstein, bili na vzpenjači Schafbergbahn, se z ladjo vozili po jezeru Wolfgang, občudovali Bad Goisen, Bad Ischl, St. Gilgen in Strobl. Na spiralni razgledni ploščadi v obliki pet prstov (5- Finger) smo uživali v razgledu.

Planinsko dejavnost popestrimo z druženji na Koči pri Tomažu, z obiski mladih planincev iz Celja in Velenja, pohodniki iz Zadobrove in drugimi sosednjimi društvi.

 

Mladinski odsek načrtuje pohod na Dolkovo špico, v septembru sta v programu Dinara in Visoki Lanež, v oktobru Velika Baba v Kamniško-Savinjskih Alpah in Vošca ter kostanjev pohod s piknikom.

 

Pridružite se tudi našim mesečnikom in nedeljskim srečanjem na Koči pri Tomažu.

Vabljeni z nami!

 

Zvonka Grum

Foto: Rajko Sentočnik, Julko Špes

 

Oglejte si tudi