Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Pomladni dogodki na OŠ Vojnik

Pesemca, srečanje pevskih zborov, Pozdrav pomladi, Comenius, Evropska vas, gostovanje zbora na Češkem, tekmovanja iz matematike, angleškega jezika in tekmovanje mladih raziskovalcev ter zaključne ekskurzije so dejavnosti, ki so bogatile dogajanje na OŠ Vojnik v pomladnih mesecih.
Zborovska dejavnost

Meseca april in maj sta bila za mlade pevce mladinskega pevskega zbora z zborovodkinjo Emilijo Kladnik Sorčan še posebej pevsko aktivna.

V začetku aprila so se udeležili območne revije šolskih zborov Pesemca, na kateri se je zbor predstavil s tremi skladbami. Za odlično izvedeni program so bili predlagani tudi za regijsko tekmovanje.

Štiriindvajsetega aprila je v večnamenski dvorani POŠ Nova Cerkev potekal praznik petja. Na skupnem koncertu zborov OŠ Vojnik Zapoj z menoj so se s pestrim programom predstavili štirje zbori matične šole pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan in zbori podružničnih šol Socka z Natašo Čerenak, Nova Cerkev s Sabino Penič ter Šmartno v Rožni dolini z Leo Rezar. Koncert je povezoval Jure Štokovnik, programe zborov so napovedovali predstavniki posameznih zborov. Z glasbeno spremljavo so sodelovali pianisti Janja Belej, Nejc Cehner, Sanja Poljšak Pesan in Evelina Pristovšek.

Za številne pevce posebno doživetje in nagrado za pridno sodelovanje v mladinskem pevskem zboru pomeni gostovanje zbora in obisk prijateljev na Češkem. V mesti Jirkov in Choumutov so mladi pevci z zborovodkinja Emilijo Kladnik Sorčan v spremstvu ravnateljice Majde Rojc in učiteljice Milene Jurgec odpotovali zadnji teden v maju.

 

Mednarodni projekt Comenius

Prav tako se je v mesecu maju zaključil dvoletni mednarodni projekt Comenius, v katerem so se vojniški učenci s koordinatorjema projekta Gregorjem Rojcem in Simono Šarlah, plesalci Milanke Kralj, podpori in spremstvom ravnateljice Majde Rojc ter Raida Wahibija družili z vrstniki iz Poljske, Češke, Turčije in Slovaške.

Rdeča nit druženja je bila tradicija. Udeleženci so spoznavali tradicije drugih držav udeleženk, prav tako so se naši učenci skupaj z mentorjema zelo potrudili, da so predstavili tradicijo na Slovenskem.

Vsako gostovanje s predstavitvijo delčka tradicije naših krajev je bilo skrbno načrtovano in pripravljeno, zato je nastalo veliko materiala: iz slovenske legende Spogledljivi Friderik in spomladanskih običajev sta nastala dva stripa, prvi preveden v sedem jezikov, drugi v tri jezike, posnet je bil kratek film s predstavitvijo OŠ Vojnik, zbrani recepti slovenskih jedi, po katerih so kuhali vrstniki iz držav, ki so sodelovale v projektu. Udeleženci so s pomočjo Skypa med sabo tekmovali v kvizu o geografskih značilnostih držav. Izdelane in poslane so bile novoletne voščilnice in posneto e‑voščilo.

Med predlogi za logotip projekta je bila izbrana vojniška ideja za logotip projekta Comenius.

Na zadnjem srečanju so našo tradicijo predstavili s plesom in glasbo. Plesalci so ob plesni zgodbi pod mentorstvom Milanke Kralj ter zgodbi dedka in vnukinje potovali skozi čas in zgodovino plesa od pradavnine do danes, mladi glasbeniki pa so se predstavili s pestrim programom.

Ob zaključku dvoletnega projekta Comenius, ki se je odvijal na Slovaškem, je nastala pesem, ki so jo skupaj zapeli vsi udeleženci. Še vedno ostajajo prijateljske vezi, izkušnje, nova spoznanja o bogati preteklosti, dediščini in ne nazadnje ostaja tudi ogromno zapisane in dokumentirane vsebine.

 

Raziskovalna dejavnost

Mladi raziskovalci OŠ Vojnik so z mentorji predstavili enajst raziskovalnih na štirinajstem srečanju mladih raziskovalcev. Osvojili so naslednja priznanja: dve zlati, pet srebrnih in dve bronasti. Koordinatorica mladih raziskovalcev Rebeka Žagar je povedala: »Za štiri naloge se je strokovna komisija odločila, da nas bodo lahko zastopale na državnem tekmovanju. Ponosni smo na svoj dosežek in zelo motivirani za nadaljnje delo na raziskovalnem področju.«

 

Evropska vas

V tem projektu učenci in učitelji iz različnih slovenskih krajev na različne načine spoznavajo države Evropske unije, njihove značilnosti in jih ob obeležitvi dneva Evrope (9. maja) predstavijo.

V šoli so učenci sodelovali na delavnicah na temo Združenega kraljestva (angleška angleščina vs. ameriška angleščina, kako se pripraviti na potovanje v London, znane angleške osebnosti, angleški znastveniki itd.).

Besede koordinatorka Rebeka Dečman: »V Celju smo se na stojnici predstavili z različnimi likovnimi izdelki (glinene tablice z angleškimi pregovori, dvonadstropni avtobus, priponke oz. broške z različnimi podobami in ljudmi, zastavice, angleška telefonska govorilnica, zemljevid itd.), plakati, piškoti, kvizom. Na odru so osmošolke zapele pesem Ob-La-Di, Ob-La-Da znamenite skupine The Beatles.«

 

Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Edi Fidler, Simona Šarlah, Rebeka Dečman

 

Oglejte si tudi