Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Planinska šola v naravi

Planinske šole se udeležijo učenci in učenke četrtih razredov. Letos so se nam zaradi kombiniranih oddelkov pridružili tudi petošolci POŠ Šmartno in tretješolci POŠ Nova Cerkev. Tako se je petdnevne planinske šole udeležilo devetinšestdeset otrok s petimi spremljevalkami.
Planinska šola v naravi je ena izmed treh, ki jih poleg poletne in zimske šole v naravi organiziramo na OŠ Vojnik.

 

Namen planinske šole v naravi je otrokom čim bolj približati naravo in dogajanje v njej. Tako ob vodenju, preko igre, neposrednega opazovanja in raziskovanja spoznavajo različna okolja, dopolnjujejo in širijo svoje znanje, razvijajo pozitiven odnos do sebe, drugih in okolja.

 

Za marsikaterega otroka je to prva izkušnja, ko so dlje časa v skupini brez prisotnosti staršev, zato pridobivajo tudi socializacijske spretnosti, se učijo sodelovanja v skupini, spodbujanja in medsebojne pomoči.

 

Temeljno vodilo letošnje šole v naravi je bilo učenje v naravi in pridobivanje novih športnih veščin, zato so otroci raziskovali vodo, spoznavali živali v njej, ob doživljajsko vodenem ogledu gozda le-tega zaznali in spoznali na drugačen način, spoznavali zdravilna zelišča in njihovo uporabo, skozi cel teden spremljali vreme in beležili spremembe.

 

Ob obisku stare pohorske hiše so spoznali, kakšno je bilo življenje nekoč, in ga primerjali z današnjo podobo vasi Gorenje, kjer je CŠOD, ki je bil naš petdnevni dom.

 

 Otrokom novi športni veščini, s katerima so se z veseljem spoprijeli, sta bili lokostrelstvo in plezanje po plezalni steni.

 

Posebno doživetje je bilo za otroke učenje preživetja v naravi, saj so se naučili, kako pravilno pripraviti ognjišče. Na zakurjenem ognju so si spekli jabolka, v posebno slast pa jim je šel popečen kruh, ki so si ga namazali s česnom.

Mnogovrstne aktivnosti, prijazno osebje in nova prijateljstva so pripomogla k temu, da so se učenci v CŠOD imeli lepo in se prijetno počutili, pa vendar je bilo srečanje s starši ob vrnitvi domov tisto, ki je ob stisku starša z  otrokom utrnilo solzico sreče: "Pa si končno spet doma!«

                                                                      Lidija Eler Jazbinšek

                                                                 

Oglejte si tudi