Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
12°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

40. državno srečanje in tekmovanje mladih čebelarjev

V soboto, 6. 5. 2017, je bilo v Velenju 40. državno srečanje in tekmovanje mladih čebelarjev. Na njem je sodelovalo več kot 550 učencev in njihovih mentorjev iz 110 osnovnih in srednjih šol ter čebelarskih društev.

Tekmovanja se je udeležilo tudi deset učencev Osnovne šole Vojnik, in sicer iz osrednje šole ter vseh treh podružničnih osnovnih šol, kjer že vrsto let potekajo čebelarski krožki. Opremljeni z znanjem in dobro voljo smo se odpeljali v Velenje. Na tekmovanje smo prispeli prvi. Po prijavi in zajtrku je sledil prijeten kulturni program. Nato se je začelo čisto zares. Tekmovanje je trajalo dobro uro. Za tem smo v spremstvu vodnikov odšli na ogled znamenitosti mesta. Sledilo je kosilo in še sprehod do velenjskega gradu.

 

Ob. 14. uri je napočil čas razglasitve rezultatov. Učenci so kar malce napeti čakali nanj. Boštjan Noč, predsednik ČZS, je na razglasitvi rezultatov dejal, da je z rezultati tekmovalcev izjemno zadovoljen in da presegajo znanje povprečnega čebelarja. Pohvalil je tudi sistem delovanja čebelarskih krožkov v Sloveniji, ki je edinstven na svetu.

 

Kaj pa so morali pokazati mladi čebelarji na tekmovanju? Odgovarjati so morali na različna vprašanja s področja anatomije čebel, čebeljih paš, škodljivcev, družin, panjev, čebelarskih opravil, številnih medovitih rastlin idr. Z vonjem in okušanjem so morali prepoznati tudi pravo vrsto medu.

 

Celoletni trud pri čebelarskem krožku in predvsem veselje do čebel tudi tokrat ni bil zaman, saj so naši učenci dosegli lepe rezultate. V nižji stopnji so srebrno priznanje osvojili: Eva Kočet in Špela Špegelj – POŠ Socka, Jakob Hladnik in David Lisac – POŠ Nova Cerkev. V srednji stopnji so zlato priznanje osvojili: Jaka KočetBeti KočetSara Slemenšek ter Saša Špegelj.


Ostali nam bodo lepi spomini o tekmovanju, na tekmovalce pa smo na šoli zelo ponosni.

Tekst in foto: Ivanka Krajnc

 

Oglejte si tudi