Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Slomškov oratorij

Cerkveni pevci vojniške in novocerkovske cerkve so maja skupaj s cerkvenima zboroma s Ponikve pri Slomu in celjske stolne cerkve ter mladinskim zborom I. gimnazije v Celju izvedli Slomškov oratorij.

Gre za obsežnejše vokalno-instrumentalno delo skladatelja Jožeta Trošta, v katero so vpleteni znani napevi že skoraj ponarodelih pesmi Antona Martina Slomška, dodani pa so še napevi, ki opisujejo njegovo delo in svetost (te je dodal Stanko Janežič). Oratorij, ki ga je spremljal Simfonični orkester Glasbene šole Celje, je bil izveden ravno ob desetletnici umestitve prvega celjskega škofa dr. Antona Stresa, idejo za izvedbo tega dela tudi v Celju pa je dal sedanji škof dr. Stanislav Lipovšek. Precej »prstov vmes« je imel tudi vojniški »glasbeni multipraktik« Tomaž Marčič, ki med drugim vodi gimnazijski zbor in vojniške cerkvene pevce. Tudi zato je bilo med drugimi pevci slišati, »da se je, če ne znaš ravno dobro oratorija, pametno zraven kakšnega Vojničana postaviti«.

Oratorij skladatelja Jožeta Trošta o škofu Slomšku za dva solista, mešane zbore in simfonični orkester bo v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku v nedeljo, 18. septembra 2016, doživel že svojo 14. ponovitev.

 

Tekst: Rozmari Petek

Foto: Edi Fidler

Oglejte si tudi