Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
1°C
NED.
24°C
6°C
Oceni objavo

Ker nam je mar za naravo in ljudi

Postavlja se vprašanje, ali so potrebne vsakoletne akcije čiščenja okolja. Je treba vsako leto znova motivirati krajane, da se udeležijo čistilnih akcij v vseh treh naših krajevnih skupnostih? Proces vzgoje v odnosu do čistega okolja bi se moral že pokazati, saj na to navajamo ljudi že lepo število let. Pa se še vedno dogaja, da je za okolje mar le delčku krajanov, ki vsako leto poprimejo za delo in se udeležijo čistilne akcije po krajevnih skupnostih. Vsem, ki ste odgovorni, hvala.
 

Okolje čistimo, ker nam je mar za naravo in kakovost življenja ljudi.

S čiščenjem so začeli že v petek osnovnošolci, saj so vse šole iz občine tudi letos organizirale pobiranje odpadkov ob poteh in po lažje dostopnih delih KS. Občina in krajevne skupnosti so na osnovi predhodnih priprav izvedle akcijo v soboto. Vreme je bilo za delo ugodno, udeleženci pa pripravljeni počistiti marsikje, tudi stvari, ki sodijo na odlagališče. Veliko je bilo storjenega glede organiziranega odlaganja, vendar marsikje manjkajo ukinjeni lažje dostopni ekološki otoki. Udeleženci so v okviru društev vzorno opravili svoje delo in nabrali veliko odpadkov, ki bi drugače ostali v naravi. Vsa zahtevnejša opravila so naredili gasilci vseh petih PGD v občini. Poudarek akcije je bil na ločevanju odpadkov.

 

Vsak dan je lahko Dan za spremembe, tudi čistilna akcija 

Občina Vojnik se je tudi letos pridružila veliki prostovoljski akciji Slovenske filantropije Dan za spremembe. V okviru akcije so se in se še bodo po vsej Sloveniji že sedmo leto odvijali različni dogodki, katerih skupni imenovalec so spoštovanje, spodbujanje dobrih medsebojnih odnosov, spoštljiva komunikacija in drobna dejanja prijaznosti. Pri tem lahko sodelujemo vsi in izkoristimo priložnost, da naredimo nekaj dobrega in dobro širimo naprej. Da je to potrebno, so pokazali pretekli dogodki, saj se pojavlja čedalje več nestrpnosti, nerazumljivega in nespoštljivega govora. Tudi čistilna akcija je lahko »Dan za spremembe«. Ne samo, da smo prijazni in strpni med seboj, tudi za naravo naredimo veliko. Več kot 1000 udeležencev čistilne akcije iz vseh treh KS: Frankolovega, Nove Cerkve in Vojnika, od udeležencev v tretjem življenjskem obdobju do najmlajših, ki obiskujejo vrtce, je v petek in soboto, 1. in 2. aprila 2016, pričalo o tem, da s skupnimi močmi zmoremo. Kot mravljice so vrtčevski otroci pobirali smeti okoli vrtcev, šolski otroci po šolskih poteh, ostali udeleženci pa ob magistralni cesti, lokalnih cestah, javnih poteh in potokih, očistili pa so tudi dve črni odlagališči.

Da pa ne bi tako hitro pozabili letošnjega dneva za spremembe, so dobili nalepke s citati znanih osebnosti, ki jih sporočajo rumene ribice. Naj bo dan za spremembe sestavni del vsakega dneva v letu. S prisotnostjo na akciji ste dokazali, da vam ni vseeno, kaj se dogaja okoli vas, z vami in z naravo. Hvala, da to spoštujete (Irma Blazinšek, občinska koordinatorka akcije).

 

Dogajanja v KS so bila živahna

V imenu Sveta KS Nova Cerkev se zahvaljujem vsem izvajalcem zimske službe, ki so skrbeli za prevoznost naših javnih poti. Delo je bilo dobro opravljeno, zato želim, da s takšnim sodelovanjem nadaljujemo tudi v prihodnje. Hvala vsem društvom, organizacijam in krajanom, ki ste se vključili v akcijo čiščenja. Vsak izmed vas, ki se udeležuje teh dogodkov, nosi v sebi zavest, da je to delo potrebno in koristno. Nova Cerkev po čiščenju in urejanju okolja znova sije v vsej lepoti. Pa še prošnja za vse – poskrbimo, da kraj ostane čist skozi vse leto. Hvala tudi učencem in učiteljem osnovnih šol za sodelovanje in navajanje otrok k dobremu odnosu do okolja (Slavko Jezernik).

 

V imenu Sveta KS Frankolovo hvala vsem izvajalcem zimske službe za dobro opravljeno delo v upanju, da s takšnim sodelovanjem nadaljujemo tudi v prihodnje. V zadnjih letih opažamo, da se je količina odpadkov ob potokih zmanjšala, kljub temu pa na nekaterih mestih ljudje odlagajo pločevinke in plastenke. Zaradi povečanega prometa po regionalni cesti skozi Frankolovo, zaradi zapore avtoceste, se je povečala onesnaženost obcestnih jarkov. Pri čiščenju so sodelovali učenci OŠ Antona Bezenška Frankolovo, ki so okolico šole in parka očistili v tednu pred akcijo. Zahvaljujem se vsem, ki ste se udeležili akcije z željo, da kraj ostane čist (Dušan Horvat).

 
Naše čistilne akcije v KS Vojnik so usklajene z društvi in sodelujočimi na njih. Potekajo po dogovorjenih področjih po krajevni skupnosti. Delo si razdelimo glede na usposobljenost sodelujočih. Ugotavljamo, da ne nastajajo nova odlagališča smeti, lotiti pa se bomo morali še tistih, bolj skritih in težje dostopnih, ki jih je še kar nekaj. V  Bovšah so krajani očistili črno odlagališče, člani  Lovske družine  Vojnik pa črno odlagališče pod Tomažem. Vsem udeležencem akcije se v imenu Sveta KS Vojnik lepo zahvaljujem, vsem krajanom pa polagam na srce, da se do narave obnašajo odgovorno.  (Lidija Eler Jazbinšek).

 

Organizatorji akcije so bili z rezultati zadovoljni. Vsi predsedniki Svetov KS v občini so pri analizi izpostavili dobro sodelovanje z društvi. Želijo si rednega vzdrževanja okolja, čiščenja grmovne zarasti, ki sega na cesto, in čisto okolje. V vseh KS so akcijo zaključili s skromno malico. Akcijo ste vzeli kot priložnost za druženje, kar ima dvojno korist; dobro družbo in čisto naravo

 

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi