Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
PET.
24°C
5°C
Oceni objavo

Romanje po poteh Cirila in Metoda

Romarji iz Vojnika smo se ob praznovanju 1150-letnice prihoda slovanskih apostolov Cirila in Metoda v ponedeljek, 24. junija, za štiri dni odpravili na pot na Češko. Na romanje so ostali čudoviti spomini.
Potovanje smo pričeli v ponedeljek, 24. 6. 2013, v zgodnjih jutranjih urah v Vojniku.

Med potovanjem po Avstriji smo se ustavili v Avguštinskem kanoniškem samostanu St. Florian pri Linzu, ki je ena najpomembnejših baročnih zgradb Avstrije. Ostanki zidov pod baziliko izvirajo iz časa mučenika Floriana v 4. stoletju, čigar grob je služil kot romarsko mesto. Tam smo imeli prvo sveto mašo. Pot smo nadaljevali do mesta Češki Krumlov, ki je srednjeveško mesto iz 13. stoletja. Naslednji dan nas je pot vodila na Svato Horo ob starem rudarskem mestu Přibram, najstarejše in najpomembnejše romarsko središče Češke, kamor se vsako leto zgrinjajo množice vernikov. Na mestu, kjer danes stoji mogočen kompleks, naj bi že leta 1260 stala prva kapela v čast Matere Božje. Pot nas je vodila v Velehrad, največje in najpomembnejše božjepotno središče Moravske. Brata Ciril in Metod sta prišla v te kraje že v 9. stol. in Velehrad je postal sedež Metodove metropolije ter prestolnica Velike Moravske. Slovanska apostola sv. Ciril in Metod sta zelo pomembna tudi za nas Slovence, saj sta širila krščansko oznanilo in uvedla bogoslužje v domačem jeziku. Tudi tam smo imeli priložnost sodelovati pri sveti maši.
Obiskali smo zgodovinski kompleks Hradčane. Praški grad je že stoletja sedež čeških vladarjev, v znameniti gotski katedrali sv. Vida so grobovi čeških kraljev in svetnikov: sv. Vida, sv. Janeza Nepomuka in sv. Venčeslava, v najpomembnejši romarski cerkvi Loreto pa se nahaja kopija Nazareške »svete hiše«. Zadnji dan smo obiskali cerkev Presvetega srca Jezusovega, ki jo je oblikoval naš Jože Plečnik. Tudi v tej čudoviti cerkvi smo imeli sveto mašo. Vse dni romanja smo se spominjali naše domovine. Posebno veseli smo bili obiska čeških pevovodkij iz Jirkova in Chomutova Eve Stainbachove in Liane Jichove. Za duhovno vodstvo sta odlično poskrbela duhovnika Anton Perger in Alojzij Kostanjšek, za vsestransko zanimivo vodenje je poskrbel Tadej Jakopič, ki je poleg organista Aleša Kolška tudi sam sedel za orgle. Romanje je bilo čudovito, duhovno zelo bogato, poučno in nepozabno.

Oglejte si tudi