Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Za nami je pestro in delovno leto 2016

Članice Društva kmetic Meta so v torek, 7. marca 2017, na občnem zboru pregledale svoje preteklo delo. Leto 2016 je bilo uspešno, saj so aktivno sodelovale v občini in na prireditvah v sosednjih občinah. Udeležba članic kaže na njihovo dejavnost, pripravljenost na delo, na pridobivanje novih znanj, željo po druženju in iskanju primernega položaja kmetice v današnji družbi. Predsednica društva Marija Žerjav je z veseljem pozdravila nove članice društva, se zahvalila najbolj zaslužnim za preteklo delo in zastavila obsežen načrt dela za 2017. Program temelji na stalnih nalogah društva, izobraževanju članic in druženju. Zbor so pozdravili župan Občine Dobrna Martin Brecl, župan Občine Vojnik Branko Petre, Branka Gal z Dobrne in njihova mentorica Vesna Mihalič. Srečanje je bilo kulturno obarvano, saj so predstavili nekaj recitacij o ženskah in materah ter plesni nastop argentinskega tanga. Delovno srečanje so nadaljevale z druženjem in skromnim darilom ob dnevu žena.
Društveno delo je bilo dobro opravljeno

Delo se je začelo v januarju, ko smo se srečale kmetice celjske in koroške regije. Sodelovali smo na občnem zboru društva kmetic v Vitanju. Občni zbor je bil 7. marca, popestrili smo ga s predavanjem o zdravi drži. Izvedli smo redne volitve, menjalo se je nekaj članic upravnega odbora in častnega razsodišča, tajnica in blagajničarka društva. Naziv častna članica društva so dobile Terezija Smodej, Milica Golob, Gabrijela Pajman in Anica Žagar. Predavanje mag. Iris Škerbot, spec. za varstvo rastlin o okolju prijaznem načinu zatiranja škodljivcev na vrtu in njivi je bilo 11. marca 2016 v dvorani KD V Vojniku. V marcu smo izvedle delavnico barvanja pisanic v različnih tehnikah in se v aprilu udeležile tečaja peke drobnega peciva na Kmetijski šoli Šentjur. Organiziran je bil v dveh skupinah, udeležilo se ga je 23 članic. V maju je bila ekskurzija v Trento. Peljale smo se preko Vršiča. V dolini Trente se nam je pridružila lokalna vodička. Ustavili smo se pod izvirom Soče, si ogledali cerkev Marije Lavretanske, kjer je kip črne Marije. Obiskale smo botanični vrt Juliana in korita reke Soče. V Bovcu smo videle še Stergulčevo muzejsko zbirko in trgovinico z domačimi izdelki, ki jo vodi društvo z imenom Od ovce do izdelka, kjer ponujajo lokalne izdelke, kot so med, marmelade, sokove, ročne volnene izdelke itd. Društvo nam je pripravilo še značilno bovško sladico kraf, katere glavno polnilo so tepke. V dvournem vodenem ogledu smo videle še nov nordijski center Planica. Izleta se je udeležilo 34 članic.

Na kmetiji Krulčevih na Dobrni smo 2. junija v praktičnem prikazu spoznavale škodljivce na vrtninah. Prikaz je vodila mag. Iris Škerbot. Prisotnih je bilo več kot 30 udeleženk. Na taboru Nove Slovenije v Vojniku smo 12. junija poskrbele za prigrizek za 1500 oseb. Gostom smo ponudile kanapeje, pecivo, jabolčni in metin sok. Zahvaljujemo se gospodu Jožetu Smodeju za darovan kuhan pršut. Ob otvoritvi Repair Caffeja v Vojniku smo 17. junija pripravile namaze in pecivo in popestrile mizo na slavnostni seji KS Vojnik in na krajevni proslavi. V okviru predstavitev društev smo s pomočjo gospoda Zvonka Operčkala prikazale kritje s slamo.

Ekskurzije v Vitanje se je 21. avgusta udeležilo 30 članic. Najprej smo šle k maši v cerkev na Hriberci, nato sta nam Jožica in njen mož ponudila pijačo in pecivo. V spodnjem Doliču smo se ustavili pri zakoncih Skaza. G. Pavel nam je pokazal svoj goslarski atelje, kjer izdeluje predvsem violine. Izdela pa tudi kakšno kitaro, violončelo ali kontrabas. Razložil nam je postopke priprave lesa, samo izdelavo in barvanje. Na domačiji Jožice in Toneta Kuzmana so nam članice Društva Lipa pripravile obilno malico. Ogledali smo si obnovljeno cerkev sv. Marjete, na Breznu v etnomuzeju Brodej pa zbirko starega orodja in drugih predmetov. Prostore za predelavo in izdelke iz predelave smo videli na kmetiji Marice Kuzman. Marica predeluje mleko, sadje, zelenjavo, izdeluje testenine, peče pecivo in suši zelišča. Vse to ponuja na tržnici v Zrečah. V Ljubnici smo videle Beškovnikovo kaščo in preužitkarsko hišo. Tam so nas pričakale ljudske pevke s pesmijo, harmoniko, pecivom in pijačo. Pestro nedeljsko popoldne smo zaključili z večerjo pri Čebelici.

Sodelovale smo na Mlinarski nedelji na Dobrni, kjer je prikazal kritje s slamo gospod Operčkal. V septembru se je 30 članic udeležilo srečanja kmetic v Podčetrtku. Ekskurzije v Srbijo, na vabilo kmetic iz Guče, sta se udeležili dve članici. Sodelovale smo na vseslovenskem shodu kmetov na Ponikvi. V novembru sta bili delavnici o pripravi prilog. Delavnico je vodila gospa Marija Majer, udeleženih je bilo 31 oseb. V zahvalo za delo na Božičnem Vojniku 2015 smo organizirali večerjo v Gorenju nad Zrečami. V decembru smo se pripravljali na Božični Vojnik 2016, postavili smo jaslice in deset večerov sodelovali na stojnici. Hvala vsem sodelujočim, še zlasti Olgi in Viktorju Lečniku. Jaslice iz slame smo postavile tudi na Praznični Dobrni. Zaključek leta smo praznovale v Galiciji. Udeležile smo se praznovanja ob 40-letnici Društva kmetic Ajda v Šmarju pri Jelšah. Srečali smo se s članicami UO Društva kmetic Mavrica iz Šentjurja ob ogledu Božičnega Vojnika.

Seveda moramo k opravljenemu delu prišteti še redne sestanke upravnega odbora, sprotne naloge in razna izobraževanja. Žal se je lani od nas poslovila ena izmed dolgoletnih članic, gospa Hermina Petrej iz Ivence.

 

In kaj bomo delali v letu 2017?

V januarju smo začeli s pripravami na občni zbor. Srečanje predsednic društev kmetic celjske in koroške regije je bilo 6. februarja. V sklopu srečanja je Vesna Mihalič organizirala predavanje z naslovom Ne delam več, delam bolje. Predavanje je trajalo osem pedagoških ur. Predavatelja sta nas poučila, kako krepiti motivacijo in pozitivno vzdušje, kako voditi sestanke, kaj je timsko delo in kako razdeliti delo v društvu. Letošnje srečanje kmetic bo 17. avgusta v Vitanju, ki se ga bomo udeležile. Obširno razstavo del svojih članic pripravljamo 22. in 23. aprila v Jernejevem domuVabljeni na ogled! Izvesti želimo tri delavnice, kjer se bomo naučile narediti izdelke iz ličja, kreme za rulade in torte ter okrasitev tort ter šivanje rešiljeja. Pripravile bomo tečaj Predelava mleka za domačo uporabo. Za druženje in rekreacijo bosta poskrbela pohod okoli Šmartinskega jezera in ekskurzija v Žalec in Logarsko dolino. Letos nas bodo obiskale kmetice iz Vitanja. Za najbolj pridne preko celega leta, na Božičnem Vojniku in Praznični Dobrni, bo nagrada obisk prireditve Kozjansko jabolko. Med svoje dejavnosti bomo uvrstile krajevne, občinske in medobčinske prireditve, sodelovanje na Božičnem Vojniku. Želimo izdelati svoj koledar.

Program se običajno dopolnjuje z dodatnimi nalogami preko celega leta. S pomočjo članic, ki aktivno sodelujemo, nam vedno uspe vse naloge uspešno izvesti. Pri težjih tehničnih delih nam na pomoč priskočijo še možje. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnje.

 

Tekst: Marija Žerjav

Foto: Lea Sreš

 

Oglejte si tudi