Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Poletje 2013 Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik

Ko se letni čas prevesi v poletje, pridejo na spored dela našega sestava, tj. Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik, poletne počitnice. Vendar letošnje poletje kljub vročini in dopustom, morju, hribom in še čim pevci nismo počivali.

15. junija smo si privoščili zasluženi zaključni izlet ob koncu pevske sezone v mestece Prezid v Gorskem Kotarju na Hrvaškem. Tja smo se odpravili na povabilo naše prijateljice in predsednice društva Milke Ožbolt in sodelovali v kulturnem programu, kjer je sodelovalo 14 skupin iz Slovenije in Hrvaške. Prireditev so poimenovali "KONCERT PRIJATELJSTVA – S PESMIJO BREZ MEJA", bil pa je del priprav na vstop v EU, ki se je sosedi Hrvaški zgodil 1. julija. V programu smo zapeli 3 pesmi, potem pa smo se v spremstvu gospoda Ožbolta odpravili na potep po zanimivi neokrnjeni okolici tamkajšnjih krajev, vse do občinskega središča ČABAR, kjer so nam prijazno odprli tudi muzej in muzejske zbirke kraja, okolice, raznih obrti in etnoloških zbirk. Ob vrnitvi iz teh ogledov smo sodelovali še v cerkvi sv. Vida v programu, ki so ga pripravili osnovnošolci ter operna pevka iz Cerknice. Zapeli smo več pesmi iz našega bogatega repertoarja, tudi sakralne glasbe, in dodali naš prispevek v njihovem prizadevanju za lepše in bogatejše odnose med narodi.

 

Mesec dni zatem smo se zopet sestali na vajah, kajti 21. julija smo, kot že tolikokrat, dodali naše petje pri maši za vse žrtve fašističnega terorja pri spomeniku na hribu Komelj nad Pliberkom, kjer je pri domačiji Apovnikovih padla Domnova četa, v kateri je se je bojeval tudi naš žal že pokojni Jurij Bojanovič. Po maši pa smo zapeli še v kulturnem programu, ki ga pripravijo ob tej spominski slovesnosti, ki je letos potekala že 34. zapored.

Sledil je miting in druženje do odhoda. Mi smo si tokrat ponovno dovolili obiskati našega rojaka mag. Tončija Vriska, župnika v Črni na Koroškem. V cerkvi sv. Ožbolta, kjer župnikuje, smo njemu in tudi sebi za dušo zapeli nekaj pesmi in se potem zadržali v prijetnem druženju in pogovoru z njim. Vedno je vesel in rad sprejema v goste znance iz njegove rojstne župnije.

Hvaležni za lep in prijazen dan smo se vrnili na svoje domove.

 

Da pa počitnice le ne bi bile predolge, smo se že 5. , 7. in 12. avgusta zopet srečevali na vajah in se pripravljali za poseben nastop na predvečer Velikega šmarna na Ptujski Gori.

V sredo, 14. avgusta, smo se pozno popoldne odpravili na pot in ob 19. uri sodelovali v molitveni uri s petjem. Zapeli smo več Marijinih pesmi, zatem je sledila slovesna maša, ki jo je vodil dr. Stanislav Lipovšek, sedaj apostolski administrator Mariborske nadškofije. To je bilo naključje, da smo se srečali prav pri Gorski Mariji na predvečer njenega največjega praznika. Skupaj smo po maši odpeli še pete litanije in med njimi peli Slomškovo pesem O Marija, naša nada. Po procesiji se je množica romarjev in častilcev vrnila v cerkev. Ob prižganih svečah je sledilo petje pesmi Zvonovi zvonijo, premilo pojo. Ves čas so bili dogodki med sabo povezani v čudovito in veličastno romarsko pobožnost in zahvalo Mariji, ki vse sprejema pod svoj plašč. Sledilo je bedenje in množica je še vedno vztrajala v cerkvi in prisluhnila našemu petju. Tako smo zapeli še 4 pesmi in upam si trditi, da smo ustvarili njim in tudi sebi večer, ki se ga ne pozabi. Ostali so vtisi in misel, da smo sebi za svojo dušo in ljudem v veselje izpolnili naše osnovno poslanstvo. Koristili smo svoje talente in jih podarili patru Janezu, rektorju bazilike, in tudi materi Mariji, ki nas je vse zbrala pod svojim veličastnim plaščem, pod katerim je prostor za vsakega, ki v srcu dobro misli. 

 

Zdaj smo na počitnicah in še bomo vse tja do začetka oktobra, ko se prične nova kulturna in pevska sezona, našemu zboru bo že 78. zapored. Hitro se nam približuje okrogla 80. obletnica, ko bomo ta visok jubilej dostojno in svečano proslavili skupaj z vami, naši dragi prijatelji, podporniki in ljubitelji petja.

V novi sezoni se nam morda priključi kakšen nov mlad pevec, da se zbor pomladi in dočaka 80-letnico, zato vabimo v svoje vrste mlade pevce, ki si želijo sodelovanja.

Inf. dobite na GSM – Franci Korošec – 041 478797, ali na francisek.korosec@gmail.com

 

 

Franci Korošec, 

predsednik zbora

 

Foto: J. Vovk

Oglejte si tudi