Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
6°C
SOB.
23°C
6°C
Oceni objavo

Likovna razstava domačina

Tudi to jesen so člani Turističnega društva Nova Cerkev pripravili likovno razstavo v kapeli sv. Mihaela. Svoja likovna dela je razstavljal domačin, likovni umetnik Božidar Ščurek iz Vizor. Razstavljena likovna dela in čudovit prostor sta pričarala lep kulturni dogodek.
Odprtje razstave je bilo v nedeljo, 25. oktobra, pred kapelo sv. Mihaela. Mladi pevci podružnične osnovne šole pod vodstvom gospe Sabine Penič in skupina pevcev Moškega pevskega zbora iz Nove Cerkve so pripravili kratek kulturni program. Gospod Ščurek je v nagovoru predstavil svoj pogled na umetnost in popeljal obiskovalce po razstavi. Krasen prostor kapele je lepim slikam dodal popoln umetniški užitek. Župan gospod Branko Petre se je delavcem turističnega društva zahvalil za aktivno in raznovrstno dejavnost v kraju.

Božidar Ščurek se je rodil 21. 12. 1948 v Celju, kjer je po osnovni šoli končal gimnazijo. Že zelo zgodaj je pokazal zanimanje za slikanje, ki ga je nedvomno podedoval po svojem očetu Jožetu. V Mariboru je končal študij tehnike in vseskozi ohranjal stik s slikarstvom. Božidar Ščurek je že vrsto let vpet v slovensko likovno dogajanje, je reden gost slovenskih slikarskih prireditev, ex-temporov, taborov in strokovnih združenj. Njegova dela mu prinašajo nagrade in priznanja, ki krepijo njegovo samozavest. Pri slikanju je vztrajen, išče in tudi odkrije, kako zaokrožiti vse dele, vse elemente v celoto. »Za Ščurkov ustvarjalni proces je zanimivo primerjati, v kolikšni meri si avtor dovoljuje in jemlje ustvarjalno svobodo. Njegove barve postanejo mnogo intenzivnejše, polne in žareče, obrisi manj ostri, oblike dinamične, rastlinje se rahlo približuje arabeski, čopič pušča igrive in na videz spontane sledi, tako značilne za večino Ščurkovih platen. Božidar Ščurek prilagaja barve letnemu času, mestnim ali podeželskim razmeram, kadar je tema predpisana, ji disciplinirano sledi. Zadnja leta se je odločil za barvne izbruhe, za drzne, v realnem svetu nikoli videne kombinacije, ki njegove slike napolnjujejo s posebno vizualno napetostjo v domala skrivnostnem razpoloženju,« je zapisala likovna kritičarka Marlena Premšak.

Vsem, ki so sodelovali pri postavitvi dogodka, se zahvaljujemo, posebej gospodu dekanu Alojziju Vicmanu, ki vsako leto široko odpre vrata kapele sv. Mihaela in nam omogoči postavitev razstave. Obiskovalci razstave so se po ogledu zadržali in poklepetali ob manjši pogostitvi Turističnega društva Nova Cerkev.

 

Lea Sreš

Foto: S. Ramšak, L. Sreš

Oglejte si tudi