Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Anton Bezenšek v središču kulturnega dogajanja v letu 2014

Člani Prosvetnega društva Antona Bezenška Frankolovo smo na rednem občnem zboru konec januarja potrdili vsa poročila o delovanju društva in potegnili črto pod opravljenim delom v letu 2014.
Program dela je bil v celoti uresničen, izvedli smo vse tradicionalne prireditve in dodali mnogoštevilne nastope vseh štirih pevskih sestavov društva. Daleč najbolj odmeven je bil dolgo načrtovan in mednarodno zastavljen projekt postavitve doprsnega kipa prof. Antonu Bezenšku, ki smo ga uresničili v sodelovanju z domačim turističnim društvom in partnerji. Istočasno so »turisti« uredili in namenu predali Tončkovo učno pot, tudi frankolovska šola se je preimenovala po tem velikem pedagogu. Ob tej priložnosti smo gostili vidnejše predstavnike bolgarske kulture iz Sofije in Plovdiva in priznan mladinski zbor, ki ima status ambasadorja Bolgarije. Projekt je bil organizacijsko in finančno zahteven, sodelovanje vseh deležnikov v projektu zgledno, odzivi javnosti pa pozitivni, saj je z vzpostavitvijo teh spominskih obeležij Bezenšek v rodnem kraju dobil mesto, ki mu pripada.

 

Okvirno smo sestavili program dela za leto 2015, v tem sklopu nas čaka tudi dopolnitev statuta društva, kar v bistvu pomeni uskladitev statuta s spremembami zakonodaje. Članstvo društva je bilo tudi kritično zaradi mačehovskega odnosa Javnega sklada za kulturne dejavnosti do društev iz »periferije«. Menimo, da sklad ne podpira delovanja kulturnih društev v vojniški občini v obsegu, kot bi jim pripadal, čeprav občina v sklad redno vplačuje določeno kvoto denarja. Proučitev okoliščin in morebitna pobuda za izstop iz sklada in ustanovitev občinske zveze kulturnih društev je tudi ena od nalog društva za to leto. Vsako leto znova pa smo zelo hvaležni vsem podpornikom društva, ki s svojimi prispevki v obliki dela, denarja ali česarkoli drugega potrebnega omogočajo njegovo delovanje. Vsa njihova podpora in boljša obiskanost prireditev potrjujeta, da se med krajani širi zavest, da je poslanstvo društva dobrodošel ali celo nujen segment družbenega življenja v kraju.

                         

 

Sonja Jakop

Foto: Dolfi Jakop

 

 

Oglejte si tudi