Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

20 let Planinskega društva Vojnik

»Ko gre za velike in majhne obletnice, so te vedno nekaj posebnega. V njih najdemo neprecenljivo sporočilo, ki je vredno toliko več, kadar se nanaša na širok krog ljudi. Za Vojnik pa 20. obletnica Planinskega društva pomeni zgodbo, ki se je začela z majhnimi koraki in postavila temelje za delovanje društva. V vseh letih so člani društva vložili veliko truda, volje, energije in zagnanosti, da se sedaj lahko veselimo tega mejnika,« je v uvodnem pozdravu na prireditvi ob 20-letnem delovanju PD Vojnik nagovoril prisotne predsednik društva Ivan Muzelj in nadaljeval, »nalogo, ki nam je bila zaupana, bomo skušali vestno in odgovorno opravljati za dobro vseh, ki nas društvo vpleta in povezuje, in vseh tistih, ki nam pomagajo in stojijo ob strani ter nas na kakršen koli način podpirajo. Dobro zastavljene smernice so temelj delovanja. In poslanstvo Planinskega društva Vojnik je: 'Planinstvo kot način življenja, je potrditev, da smo na dobri poti.'«
O razvoju društva je spregovoril dolgoletni predsednik Mirko Blazinšek in poudaril: »Zavedali smo se, da glede na število članov nimamo dovolj vodnikov in markacistov, zato smo največ pozornosti posvetili izobraževanju članov društva. Vedeli smo, da le društvo, ki ima dovolj izobraženega kadra na vodniškem, markacijskem in mentorskem področju, lahko uspešno deluje. Svoja prizadevanja smo usmerili tudi k skupinam vrtcev in šol. Vključevanje mlajših članov je pomenilo skrb za prihodnost, saj vemo, da je v mladih potencial, ki ga društvo za svoje delo potrebuje. Ob vsem smo prepoznavali bistvo svojih druženj, srečanj in skupnih, varnih obiskov gora, druženj ljudi s podobnimi pogledi in nazori do lepote narave, ki nas obdaja, z enakimi merili in usmeritvami, da jo ohranimo za prihajajoče rodove …« V svojem nagovoru je povedal, na kaj vse je bilo društvo ponosno, kaj jih je vodilo, hkrati se tudi zavedajo, kaj bodo društvo in njegovi člani zapustili prihajajočim rodovom. Zahvalil se je vsem, ki so jim pomagali, so sodelovali in jih spodbujali, ter zaključil z besedami: »Naše delo, naše delovanje in skrb za sožitje je dota zanamcem – zato spoštujte naravo, vrnjeno vam bo z bogastvom lepot in sožitja!«


V kulturnem programu, ki ga je oblikoval Benedikt Podergajs, so sodelovali: Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik, Arclinski fantje, Taščice, In spiritu, Harmonikarski orkester Stanka Mikole, KUD France Prešeren Vojnik, planinski krožek POŠ Nova Cerkev in folklorna skupina OŠ Vojnik ter Bojan in Andrej s prijatelji. S svojimi nastopi so dogodku dodali žlahtnost. Bojan Rotovnik, predsednik PZS, pa je s svojo prisotnostjo in pozdravom vsem zbranim potrdil neprecenljivo sporočilo plodnega dela PD. Čestitke aktivnemu delu društva je izrazila tudi predsednica S MDO Manja Rajh. Izviren prispevek sta dodala župan Branko Petre ter predsednica KS Vojnik Lidija Jazbinšek. Prav tako so društvu čestitali in jim zaželeli ustvarjalno delo še naprej vsi povabljeni gostje.

 

Podeljene so bile društvene zahvale za dolgoletno delo in sodelovanje, ki so jih prejeli: Marija Čerenak, Damjana Brence, Marjetka Blazinšek, Darinka Mavc, Iztok in Jolanda Zupanc, Irena Gorenak, Zdravko Pungertnik, Darja in Tomaž Muzelj, Marjan Preložnik, Francka in Franc Podgoršek, Nika Jezernik in Ratko Matijec, Sonja Sešel in Vojko Guček, Cvetka in Jože Krajnc, Arclinski fantje, Dragica Krameršek, Adolf Knaflc, Marija in Ivan Kračun, Jure Siter, Stanislav Brecl in Občina Vojnik, KS Vojnik, PGD Vojnik, Vinarsko-vinogradniško društvo Vojnik, Scan art – Stane Kroflič, INO, d. o. o. ter Društvo podeželskih žena META. 

Plakete so prejeli Marija in Štefan Zupanc, Milica in Mirko Blazinšek, Minka in Ivan Muzelj, Rozika in Vili Blazinšek, Zvonka in Franc Grum, Sanda Okorn, Erna in Vidko Blazinšek, Olga in Viktor Lečnik, Peter Martič, Danica in Franci Kmetec, Jasmina in Miro Gorečan, Vidojka in Branko Pikelj, Benedikt Podergajs, Darko Klančnik, Srečko Sentočnik, Štefka in Bojan Stožir, Cvetka in Vili Špeglič.

 

Za delo z mladimi so priznanja prejeli OŠ Vojnik, OŠ Antona Bezenška Frankolovo ter Vrtec Mavrica Vojnik.

Priznanji PZS sta prejela društvo za 20 let delovanja ter Hermina Stipčič, pisno pohvalo, bronasti častni znak, so prejeli Mojca Trobiš, Rajko Sentočnik, Miroslav Gorečan, srebrni častni znak pa Ivan Muzelj.

 

Program je z izredno čutnostjo, prijetnim glasom in čudovito planinsko tematiko povezovala Alja Tihle Hren. Za tehnično brezhibnost na odru sta skrbela Matjaž Kovač in Urban Podergajs, za lepo dekoracijo je dodal cvetje Mirko Krašovec, planinsko opremo pa člani. Za predstavitev nastopajočih je z računalniško spretnostjo poskrbela Petra Pehar Žgajner. V zaodrju sta za tekoče prihajanje in odhajanje gostov skrbeli Klavdija Hrastnik in Urška Mužar. Vsem se iskreno zahvaljujemo.

 

Seveda pa lepega vzdušja v dvorani ne bi bilo brez gledalcev. Zapolnili smo dvorano in uživali v vsakem trenutku, ki nam je bil podarjen. Svečani prireditvi ob jubileju je društvo dodalo še pogostitev, prostor nam je prijazno ponudil gospod Sandi Ovtar. Pripravili smo majhno razstavo in izdali zbornik. »Če česa ali koga nismo zapisali, naj nam bo oproščeno. Ni bilo namerno. Bo pa osnova in izhodišče za naslednjih dvajset …« je dodal predsednik, gospod Ivan Muzelj.

 

Hvala vsem, ki ste pripomogli k dobri pogostitvi, vzdušju in zares lepemu praznovanju!


Zvonka Grum
Foto: Srečko Sentočnik

Oglejte si tudi