Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Beseda župana

Kako hitro mineva čas … No, pa vendar ni čas tekel tako hitro, da ne bi slišal nekaterih pohval. Včasih slišimo kakšno pohvalo tudi iz tujine. Posebno so veseli glasila (in sedaj tudi spletnega časopisa na mojaobcina.si), naši zdomci, saj prihajajo novice iz njihovih rojstnih krajev in jim obudi slike in spomine … In vse pohvale pripadajo našemu uredniku. Torej, čestitke uredniku g. Juretu Vovku! Druga moja zahvala je namenjena organizatorju pustnega karnevala Slavku Jezerniku in njegovi ekipi. Nekateri so bili mnenja, da je bil najboljši do sedaj, zagotovo pa je bil med boljšimi in preprosto - bil je odličen. Vsem iskrena hvala in čestitke. Tretja zahvala pa je namenjena organizatorjem prireditve OSTANIMO PRIJATELJI, ki je na Frankolovem zazvenela dvajsetič. Čestitke celotni ekipi in Dušanu Horvatu kot predsedniku društva, ki to prireditev organizira. Zahvala pa tudi programskemu vodji Tonetu Gregorcu, za kvalitetno predstavljanje ansamblov skozi dvajset let.

 

Na občinskem svetu predstavijo svoje delo tudi predstavniki Policijske postaje Celje, kamor spada tudi občina Vojnik. Ob vseh opozorilih, so nas letos še posebej opozorili na droge, ki se pogosto pojavljajo v naši občini. Morda smo se na problem že malo navadili, vendar  ponovno opozarjamo starše, da se zasvojenost in problemi z razpečevanjem niso zmanjšali na našem območju. Ostali problemi, ki so bili predstavljeni, pa se pojavljajo približno enako kot v preteklih letih.

 

Tudi letos bomo postavljali občinski radar. Postavljali ga bomo na mesta, kjer so v prvi vrsti najbolj ogroženi otroci; to je v okolici šol in vrtcev in pa na relacijah, kjer nas opozarjate in nekateri tudi prosite, da umirimo promet.

 

Ponovno nas nekateri opozarjate, da preveč psov hodi prosto naokrog. Prosimo lastnike psov, da poskrbijo za svoje štirinožne ljubljenčke in to tako, da jih ne puščate same tavati po naseljih ali drugod. Občani opažajo, da nekateri psi redno tekajo naokrog - tudi nevarni!  Prosimo, da odgovorno ravnate z njimi in jih vodite na sprehod na vrvici.

 

Projekt protipoplavnih ukrepov smo predstavili v Arclinu, kjer je bil največji interes za njegovo predstavitev. Ko bomo pridobili ustrezne elektronske (digitalne) podlage, bomo rešitve predstavili tudi v Ogledalu. Naj še enkrat predstavim vsebino protipoplavnih načrtov v občini:

1.  Ureditev zadrževalnikov na potoku, ki priteče skozi Vojnik od Tomaža.

2. Prestavitev struge reke Hudinje (vzporedno na sedanji tok) na relaciji od trgovskega centra Tuš do mostu na Cesti v Šmartno.

3.  Celovita rešitev v Arclinu do meje s KS Škofja vas.

 

Mnogi kurite različne odpadke. Še posebno opozarjamo vse tiste kmete, ki kurite odpadno plastiko od baliranja, da je to prepovedano. To plastiko lahko brez težav odložite v kontejner v zbirnem centru obrtno poslovne cone Arclin.

 

Dobili smo nekaj pisem in vprašanj v zvezi s čistočo vode iz vodnega vira Šibanc (Frankolovo). Ponovno sporočamo (o tem smo poročali tudi v Novem Tedniku), da je občina zagotovila sredstva za čistilno napravo, ki bo čistila vodo v zajetju Šibanc. Sredstva bo namenilo podjetje VO-KA, ki upravlja s tem vodovodom, iz sredstev amortizacije, dela pa bodo končana predvidoma v naslednjem mesecu.

 

Zaradi  težav pri aktiviranju enot Civilne zaščite, smo se odločili, da formiramo skupno ekipo za posredovanje v primeru naravnih in drugih nesreč. Pričakujemo, da bo ta ekipa bolj resna in predvsem pripravljena pomagati takrat, ko bo to potrebno. Ob zadnjih poplavah, leta 2007 in 2010 se je celo zgodilo, da nekateri niso hoteli priti ob pozivu, drugi pa se sploh niso javili ali oglašali na direktne klice iz občinskega štaba.

Seveda bodo glavno breme še vedno nosili člani gasilskih društev, ki do sedaj niso nikoli zatajili oz. so se odlično izkazali v različnih akcijah.

 

V proračunu imamo namenjen denar za most v Višnji vasi (pri Rudniku). Vsem, ki nas opozarjate, da je most v slabem stanju sporočamo, da bomo z izgradnjo začeli še letos.

 

Prav tako je v načrtu tudi izgradnja drugega dela vodovoda v Hrenovi. Usklajujemo še zadnje dele projekta, ki smo ga imeli že pripravljenega z Mestno občino Celje, s katero naj bi zgradili tudi podaljšek tega vodovoda za občane na mejnem območju. Vsaka občina bo zgradila svoj del, obe občini pa načrtujeta začetek gradnje še letos.

 

Po neurju l. 2010 sta ostala dva večja plazova, in sicer na cesti proti Koštomaj – Hrenova (iz smeri Konjsko) in plaz nad domačijo Zazjal v Črešnjicah. Ostali so tudi nekateri plazovi po neurju l. 2009, in sicer v vzhodnem delu naše občine (Razgor).

Za omenjena dva iz leta 2010 in za nekatere iz prejšnjih let, smo pridobili projektno dokumentacijo in jo poslali v revizijo. Ker je bila revizija projektov uspešna, bomo poskušali čim prej pridobiti tudi sklepe o možnosti koriščenja sredstev za sanacijo omenjenih plazov.

 

Ob koncu zahvala vsem, ki ste ponovno in že tolikokrat sodelovali v čistilni akciji. Odkar imamo Zbirni center, opažamo, da se stanje izboljšuje. K temu je pripomogla tudi čistilna akcija. Vendar pa nas občani še vedno opozarjajo, da se veliko smeti meče iz avtomobilov na travnike oz. gozdove ob cestah. Še posebno se ti odpadki vidijo spomladi, ko skopni sneg.  Travnike je zato potrebno pograbiti in pospraviti vso nametano navlako.

Zato prosim vse, ki se vozite z avtomobili, še posebno mlade, da ne odmetavate  pločevink, plastenk, plastike (nekateri odmetavajo cele vreče smeti), ampak vse to odlagate na primerna mesta oz. v zato postavljene zabojnike na mnogih ekoloških otokih po občini.

 

Vsem želim prijetno praznovanje velikonočnih praznikov, 27. aprila - dneva upora proti okupatorju in 1. maja – mednarodnega praznika dela; in seveda sončne pomladne dni!

 

Benedikt Podergajs,

župan Občine Vojnik

Oglejte si tudi