Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Za lepo okolje se moramo potruditi

Prihaja čas izletov in dopustov, ko vsi radi obiskujemo lepote narave, ki jih imamo v Sloveniji kar precej. Kako prijetno je posedeti v senci prastarega drevesa, obiskati stari grad, kakšno jamo ali drugo naravno lepoto. Žal se včasih zgodi, da neodgovorneži odložijo staro kramo prav v skrite kotičke gozdov in potokov, misleč, da jih tam ne bo nihče odkril. A ne računajo s tem, da se nekateri odpadki sploh ne razgradijo in še stoletja onesnažujejo naravo.
V občini Vojnik, v vseh treh krajevnih skupnostih, se tega zavedamo. Zato vsako leto organiziramo spomladansko čistilno akcijo že vse od nastanka občine in sodelujemo v akcijah Očistimo Slovenijo. Nismo še počistili vsega, nismo še ozavestili vseh, ki onesnažujejo, a se v naravi naše delo že pozna. Vemo, da si vsako leto težje vzamete čas za čistilno akcijo, zato smo vam resnično hvaležni. 

Pohvaliti velja prav vse predstavnike društev, organizacij in nekaj pridnih posameznikov, ki z dobro voljo nesebično poskrbijo za naravo. Okoli sto deset udeležencev se je razkropilo po celi KS Vojnik, največ članov je bilo iz društva Dobra volja (Pristava) in planinskega društva (Vojnik). Tudi v KS Nova Cerkev in Frankolovo so zavihali rokave. Sto šestdeset članov iz KS Nova Cerkev, od katerih so se akcije v največjem številu udeležili gasilci in člani turističnega društva ter krajani iz Trnovelj pri Socki, je poskrbelo za lepši videz kraja.

Tudi članom društev in organizacij na Frankolovem ni vseeno, kako je v njihovem kraju. Približno petdeset udeležencev je poskrbelo za lepši videz. Od teh je večja skupina krajanov iz Rov združila moči in počistila svojo vas. Tudi skavti se vsako leto pridružijo akciji v eni od KS, letos si je skupina dvajsetih skavtov zadala nalogo, da odstrani smeti med Belim potokom in Lindekom v KS Frankolovo.

 

Učitelji in vzgojitelji so dali oz. dajejo vzgled in motivirajo otroke, da tudi izven organizirane akcije vidijo smeti. Zavedajo se, da se začne vzgoja že v vrtcu in šoli. Pregovor »Iz malega raste veliko« je še kako resničen. Otroci obeh centralnih in treh podružničnih šol so očistili šolske poti in okolico šol, vrtčevski pa okolico vrtcev. V akciji je tako sodelovalo približno 790 šolskih in 360 vrtčevskih otrok.

 

Občina Vojnik si je že četrto leto zapored prislužila naziv »planetu Zemlja prijazna občina«. Tudi po zaslugi vseh vas. Na občini Vojnik si želimo, da bi bila zavest občanov za lepoto okolice tako visoka, da bi jih bilo sram odvreči že papirček.

 

Hvala za vaš čas, hvala za zavest, da ohranjamo naravo zanamcem, da bodo tudi oni lahko uživali v neokrnjeni lepoti ob ptičjem petju.

 

Irma Blazinšek, koordinatorica akcije                                        Benedikt Podergajs, župan                                                                          

 

Foto: Jure Vovk                                                 

 

 

Oglejte si tudi