Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Budnice ob 1. maju

Tudi letos bodo 1. maja budnice zaigrali godbeniki KUD Godba na pihala Nova Cerkev.

Dan upora proti okupatorju, ki ga praznujemo danes, ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. Predstavniki komunistov, krščansko socialističnega delavstva, Sokolov in naprednih kulturnikov so OF ustanovili 26. aprila 1941. Ustanovne skupine − vodilna vloga je pripadla komunistom − so sklenile začeti priprave na oborožen odpor. Podtalne oblike odpora OF so bile številne − od raznih napisnih in trosilnih akcij do sabotaž in polvojaških dejanj ter napadov na okupatorjeve postojanke. Za odpor pa je bila najpomembnejša oborožena organizacija. Poleti 1941 so tako nastale prve partizanske enote. Po vsej Sloveniji se je začel oboroženi odpor, ki je sčasoma prerasel v narodnoosvobodilni boj. Do leta 1991 smo dan upora proti okupatorju poznali pod imenom dan OF.

Mednarodni praznik dela, 1. maj, je v Sloveniji od leta 1948 uzakonjen kot državni praznik. Praznovanje 1. maja se je na Slovenskem začelo že z letom 1890, sprva v rudniških krajih, kmalu za tem tudi v industrijskih območjih v Trstu, Ljubljani in Mariboru, pa čeprav je začetek socialističnega gibanja v Sloveniji označen šele z letnico 1896; takrat je bila namreč v Ljubljani ustanovljena Jugoslovanska socialdemokratska stranka.

Mednarodni praznik dela praznujejo ljudje po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chichagu. Delavci so namreč takrat postavili zahtevo po 8-urnem delavniku, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi, pet delavcev pa je bilo obsojenih na smrt. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na čikaške dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Pa še povabilo na dogodek, ki je v naši občini tradicionalen,  prvomajske budnice bo izvedla 1. maja KUD Godba na pihala Nova Cerkev:

  • pred gasilskim domom v Lembergu  ob 6.00 uri
  • pri avtobusni postaji v Socki ob 7.00 uri
  • na vasi v Novi Cerkvi ob 7.30 uri
  • pri Gostilni Turist Frankolovo ob 8.00 uri
  • pred Špesovim domom v Vojniku ob 8.30 uri

 

Lepe praznične dni.

 

Povzela: Lea Sreš

 

Oglejte si tudi