Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
12°C
PET.
15°C
10°C
Oceni objavo

Aktualno v KS Vojnik

Zaključni račun 2015 
Vsebino zaključnega računa 2015 smo s člani Sveta KS Vojnik obravnavali in jo potrdili na 9. seji Sveta KS in se kot sestavni del zaključnega računa proračuna Občine Vojnik pripravlja skladno s področno zakonodajo za lokalne skupnosti, prilagojeno glede na vsebino in obseg poslovanja krajevne skupnosti.

Letno poročilo KS zajema tri dele; in sicer:

- poročilo o realizaciji finančnega načrta KS,

- poslovno poročilo in

- računovodsko poročilo z obrazložitvami.

 

Realizacija finančnega načrta KS

KS Vojnik v letu 2015 izkazuje prihodke v višini 40.503,50 € in odhodke v višini 40.503,50 €, kar pomeni, da so prihodki enaki odhodkom. Prihodki predstavljajo del prihodkov proračuna občine, kjer so zajeti v okviru sredstev in tudi realizacije za leto 2015 po ekonomski klasifikaciji, enako velja tudi za odhodke.

KS financira svoje odhodke iz sredstev, ki ji jih zagotavlja občina v okviru dotacij. Poslovanje KS se nanaša na pokrivanje določenih področij, ki jih v pristojnost posamezne KS prenese Občina Vojnik s sprejetjem proračuna za tekoče leto. Odhodki KS po vsebini in deležu glede na celotno realizacijo odhodkov v letu 2015: zimska služba 50,17 %, vzdrževanje makadamskih cest 12,24 %, krajevni praznik 4,78 % in stroški poslovanja 2,81 %.

 

Cilji proračunskega uporabnika

Cilji, ki jim KS sledi pri svojem poslovanju, se nanašajo predvsem na:

- Zagotavljanje tekočega poslovanja in delovanja KS za zagotovitev približanja krajanov, ugotavljanje njihovih potreb ter pomoč pri uveljavljanju pravic za področje poslovanja lokalnih skupnosti ter za zastopanje interesov kraja.

- Enkrat letno se v okviru krajevnega praznika povežejo vsi dejavniki delovanja v kraju, krajane se seznani z delom krajevne skupnosti, dosežkih ter načrtih za v prihodnje, podelijo se priznanja zaslužnim krajanom, poveže se vsa društva, ki sodelujejo s svojimi prireditvami in s tem pripomorejo k promociji kraja.

- Cilj izvajanja zimske službe ter vzdrževanja cest je zagotovitev nemotenega pretoka prometa v samem kraju. Za samo vzdrževanje cest se predhodno zastavijo smernice za posamezno leto glede na potrebe, prav tako so predhodno postavljene poti in prioritete zimske službe, medtem ko se samo izvajanje prilagaja vremenskim razmeram.


Mnenje je bilo, da smo v okviru realnih možnosti v letu 2015 proračunska sredstva uporabili gospodarno in učinkovito, predvsem glede na primerjavo med planiranimi in realiziranimi sredstvi proračuna.

 

Obrazložitev podatkov iz bilance stanja

Krajevna skupnost ima v lasti nepremičnine in opremo, ki omogoča opravljanje dejavnosti. Krajevna skupnost za svoje redno delovanje potrebuje in uporablja neopredmetena in opredmetena osnovna sredstva. Nove nabave osnovnih sredstev se izvajajo neposredno s strani občine, kjer se tudi evidenčno vodijo pod nahajališčem KS. V okviru svojega poslovanja krajevna skupnost izvaja dejavnosti in izkazuje odhodke za področje tekočega poslovanja, krajevnega praznika, zimske službe in vzdrževanja makadamskih cest.

Drugih posebnosti v okviru poslovanja Krajevne skupnosti Vojnik ni bilo.

 

 Na tej smo predstavili in potrdili tudi plane:

- urejanja komunalne infrastrukture: mulde, čiščenje jarkov, košnja; 

- plan komunalnih del z režijskim obratom in

- plan asfaltiranja za leto 2016.

 

Aktualne zadeve in problematika na področju KS Vojnik

Plazovi

Velika količina padavin v zimskih mesecih je poslabšala stanje na obstoječih, že evidentiranih plazovih ter povzročila nove plazove. Vsi plazovi so evidentirani v programu AJDA, katerega namen je povezanost informacij in prenos preverjenih podatkov iz uradnih javnih evidenc različnim institucijam, predvsem pa ministrstvu za kmetijstvo gospodarstvo in prehrano ter ministrstvu za okolje in prostor. Pri plazovih je težava v tem, da so dela zelo obsežna, občina nima dovolj finančnih sredstev, da bi jih lahko sanirala sama, zato župan skupaj s strokovnimi sodelavci in projektantom pripravlja projekt za plaz Bovše. Projekt je pogoj, da lahko kandidiramo za sofinanciranje s strani ministrstva.

 

Zaraščanje vej, žive meje in nevarna okolica propadajočih objektov

Drevesa in žive meje bodo v pomladnem času doživele hitro in bujno rast. Cvetenje sadnega drevja in lepo zelenje krasi marsikateri dom in lepša okolico kraja. Žal pa še tako lepo drevo ali živa meja kdaj tudi predstavlja oviro, ker posega v cestno telo, zožuje cestišče in mnogokrat interventnim vozilom onemogoča dostop do kraja, kjer potrebujejo pomoč. Zato vse lastnike vljudno prosimo, da poskrbijo za odstranitev vej in ureditev živih mej, ki se zaraščajo v cestno telo. Prav tako pa smo se na nekaj lastnikov objektov obrnili s prošnjo po ureditvi okolice neposeljenih objektov, ki zaradi propadanja, odlaganja odpadkov in nepokritih jaškov ogrožajo varnost v njihovi bližini živečih krajanov.

Lidija Eler Jazbinšek,
predsednica Sveta KS Vojnik

Oglejte si tudi