Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

40 let ustvarjanja Petra Selčana

V soboto, 22. 11. 2014, smo pevci priredili tradicionalni letni koncert MoPZ KUD Nova Cerkev, ki je potekal v večnamenski dvorani OŠ Nova Cerkev.
Gostje večera so bile vokalna skupina Gallina iz Ljubljane in učenka citer GŠ Celje Jerneja Čerenak.

Kvartet deklet, ki ustvarja pod imenom Gallina, je nastal konec leta 2010. Gallina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se najdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje mladih skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice ter dviganju kakovosti slovenske glasbe v izvedbi ženskih sestavov. So dobitnice mnogih slovenskih in tujih priznanj.

 

Osrednji dogodek večera je bil predaja dirigentske palice našega dolgoletnega zborovodje Petra Selčana novi zborovodkinji Janji Belej.

 

Peter je izjemen pevec, prav tako izjemen zborovodja. Vsestranski človek. S svojim znanjem, posluhom, strokovnostjo, dobro voljo je povezoval mnoge zbore. Bil je organist in pevovodja Cerkvenega mešanega zbora Nova Cerkev vse do leta 1986. Zborovodja Moškega pevskega zbora Nova Cerkev pa je bil, s krajšimi vmesnimi predahi, od leta 1978; zboru je bil predan in mu je namenjal dobršen del svojega časa. Dolga leta je bil član dramske sekcije KUD Nova Cerkev, prav tako tudi član izvršnega sveta Javnega sklada RS – Območne enote Celje. Še vedno je umetniški vodja okteta Podoglarji. Dvanajst let je bil predsednik KUD Nova Cerkev, sedaj je podpredsednik. Tudi njemu gre zahvala, da se pesem še vedno sliši v naših krajih.

 

Janja je naša sokrajanka iz Zlateč. Končala je nižjo in srednjo GŠ v Celju, zdaj pa študira glasbo na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Je tudi pevka in korepetitorka pri vokalni skupini Kolorina.

 

Koncert je bil razdeljen na štiri dele. V prvem delu je nastopil naš moški pevski zbor, pod taktirko Janje Belej. Sledile so nam gostje, vokalna skupina Gallina in učenka citer GŠ Celje Jerneja Čerenak. V četrtem, zadnjem delu je slovesno dirigiral Peter Selčan. V večini smo prepevali slovenske ljudske in umetne pesmi, naše gostje pa so dodale tudi kako tujo, kot je npr. »Diamonds are a girl's best friend«.

 

Pred zaključkom sta Petru poleg ostalih gostov čestitala tudi župan Občine Vojnik g. Petre in predsednik krajevne skupnosti Nova Cerkev g. Jezernik, ki mu je za 40 let ustvarjanja v krajevni skupnosti izročil spominsko plaketo.

 

Naj izkoristim to priložnost, da se še posebej zahvalim predsednici našega kulturno-umetniškega društva, gospe Andreji Štravs, ki je tako čudovito povezovala koncert. Zahvala gre tudi podjetju Ostri in Vrtnarstvu Krašovec ter vsem ostalim, ki ste na kakršen koli način pripomogli k uresničitvi večera. Iskrene čestitke gredo naši dragi gospe Katici Pešak, ki je pred kratkim praznovala okrogli jubilej, 80 let.

 

Ob zaključku koncerta smo pevci Petru v zahvalo in spomin podarili sadiko lipe, naslednji dan pa smo jo skupaj posadili ob njegovi hiši.

Petru se za njegov ogromen prispevek k zboru in kraju iskreno in iz srca zahvaljujemo, Janji pa želimo obilo energije, umetniškega elana in dobrega počutja med pevci.

 

Rok Kadilnik

Foto: Jure Vovk

 

 

Oglejte si tudi